Голяма задушница е
Днес се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя „коливо“ -варено и подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.
Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява. Традиционни за този случай са блюдата с кокошка.
Последвайте ни
0 Коментара: