Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщиха от руското посолство в България.

„(Българските власти) сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочиха руски дипломати.

Припомняме, че преди дни бе съобщено, че трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени на 15 септември за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и трябва да напуснат страната. 

По-късно от ДАНС съобщиха, че със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от 5 (пет) години на следните чужди граждани:

- Н. З. – гражданин на Руската Федерация;
- Е. П. – гражданин на Беларус;
- В. Б. – гражданин на Беларус;

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.
Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно чл. 4 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук