Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист - имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за хакерската атака срещу НАП.

Горанов посочи, че ще има разговор с изпълнителния директор на НАП. "Нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Иначе г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Изключително добър професиноалист, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност", каза още Горанов. 

На въпрос дали е нормално да не е имало проверки в НАП, министърът обясни, че това не е нормално.

"Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията, е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме.

В това число сме възложили на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за в бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложения да бъде толкова уязвимо", посочи още министърът.