Предупреждението, което може да видите в интернет страниците на част от банките, че поскъпват такси преди Коледа, ще засегне предимно разплащателните сметки и касовите операции. Това коментира пред БНР Десислава Николова от портала „Моите пари”.

Левон Хампарцумян заяви, че се очаква промяна в таксите в навечерието на влизането в сила на европейска директива. Тя предвижда от 15 декември таксата за презграничен превод в страна, членка на ЕС, да се изравни с тази при национални плащания.

Това означава поевтиняване на трансграничните преводи в евро до размера на 3-5 евро, заяви Николова.

Тя припомни, че сега това е размерът на таксите за местен превод, нареден чрез системата на БИСЕРА.

Николова припомни, че още в оценката на въздействие, изготвена за новия европейски регламент, е посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите, като увеличат размера на таксите за национални операции или тези за обслужване на сметки.

Според финансовите анализатори повишаването на таксите за касови операции – теглене или внасяне на суми може да бъде избегнато чрез интернет банкиране за междубанкови  или вътрешнобанкови преводи.

Таксата за поддръжка на разплащателната сметка обаче не може да избегнем - нейният размер си го заплащаме за това, че ползваме сметката.

Очаквам увеличението, което кредитните институции приемат, да бъде доста по-сериозно, отбеляза Десислава Николова.

Тя пресметна, че средно с 12 лева годишно ще се повиши таксата за обслужване на разплащателна сметка.