Кризите са отвсякъде, а ние ставаме все по-тревожни и все по-недоверчиви. Това показват социологическите данни от последно проучване на Маркет Линкс, анализирани в студиото на bTV от социолога Добромир Живков.

Дори ковид не успя да ни разтърси така, както ситуацията в момента, най-вече в политически план. Надеждата става все по-малка в хората, които все повече изглежда да не могат да окажат съпротива.

Данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април - 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета, показват, че българите имат по-голямо доверие на лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото към премиера Кирил Петков (17%).

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33% и е следствие на поляризацията около ситуацията с войната в Украйна.

На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% довери и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие.

На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие.

На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

Като цяло българското общество чувства несигурност към управляващите. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната.

ГЕРБ остава в орбитата, в която се движи през последните 3-4 години. Тази политическа сила, поне понастоящем, преди вероятно идващите следващи предсрочни избори, не успява да капитализира кризата в управлението.

При "Продължаваме промяната" посоката е надолу. Останалите политически сили си запазват мястото, което са имали и преди.

Темата за войната в Украйна беше политизирана, макар това да беше изрично подчертавано многократно, че няма да се получи така. И това оказа влияние върху обществените нагласи. 

През последните три месеца започва едно постепенно скъсване с тези дълбоко икономически и политически връзки, които са имали много хора в съзнанията си с Русия. Всъщност руската страна губи имиджово. Все повече се обръщаме към евроатлантическите си партньори, завърши социологът Добромир Живков.