Озовах се в кухнята на Тодор Живков благодарение на един мой колега. Бях много упорит. Имах добра подготовка от Техникума по обществено хранене. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия готвачът на Тодор Живков – Йордан Стоичков, по-известен като бай Данчо.

Според него професионализмът е бил факторът, който е надделял да стане готвач на Тодор Живков, въпреки че за да бъде предложен му помогнал човек от УБО, който го взел под крилото си. "Бях получил добра подготовка в Техникума по обществено хранене. Там научих - да влезеш в кухнята без шапка на глава - това е недопустимо. И досега го спазвам", казва още той.

"Преди да започна работа в УБО, бях проучван 6 месеца до девето коляно - майка ми, баща ми и т. н. Никой не е идвал да взима храна и да я проверява", обясни Стоичков.

"Правил съм преход по билото на Стара планина с Тодор Живков. Те вървят по билото, а аз с кола и продуктите трябва да намеря как да стигна до хижата и да сготвя", добави бай Данчо.

"Имах удоволствието да готвя и на Чаушеско - качамак. Той си водеше негов готвач, но аз бях изпратен в "Бояна" също. Но неговите хора работеха при изключителен стрес. Качамакът на Тодор Живков е обикновения български качамак - качамак, сирене. На Чаушеско е по-друг - качамак, сирене, масълце, а отгоре се правят специални ямки и се запича", обясни бай Данчо.

Тато пиел турско кафе с малко захар, говорел си с персонала свободно. "Питаше колко деца имам, за майка ми, за баща ми. На 33-я ми рожден ден бяхме на лов, аз се бях подготвил с бонбони да почерпя. Стигнало до ушите му, че имам рожден ден, покани ме на масата да седна, обядвахме заедно, изпихме по една чаша червено вино. Не пропускаше да поздрави хората за рожден или имен ден", казва личният готвач на Тодор Живков.

"Виждам го, слиза по стълбите сам, влиза в кухнята. "Здравей, момче,  ти ли си правил  този качамак ? Да, защо, отговарям аз притеснено. Ами кой те е учил?, пита ме. Така обичаше да се шегува".

За Живков готвели десертите с по-малко захар, внучката му Жени държала да спазва специална диета. "Прияде му се нещо, дойде и каже: Я утре ми направете миш-маш", спомня си още бай Данчо, който е описал всичко в книгата си.

По повод предстоящите балове Йордан Стоичков сподели и какво си спомня от своя празник. „Балът никога не се забравя. Работех до към 15.00 ч. в онзи ден. След това се оправих и се качих на трамвая, за да отида на празника. Тогава традициите бяха по-различни”, коментира готвачът на Тодор Живков.