Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова на брифинг в Министерски съвет след среща на роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, с премира Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде „Фокус“.

"Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба“, каза още д-р Дариткова.

От своя страна, братът на Адриан – Алберт Петков, посочи, че има концепция за реформа в цялата здравна система. „Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения. Трябва да взимаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са „болен здрав носи“.

С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас“, каза още той.