Грешката допусната в обвинителният акт срещу Николай Методиев - Пилето и още няколко човека е заради обемност на материалите по него. Това е заявил в писмен вид пред ВСС градският прокурор Николай Кокинов, като становище е изразил и наблюдаващият прокурор по делото. Проверката е приключила и според нея забавянето на делото е поради неясноста къде да бъде насочен процесът, към Софийски окръжен или към Софийски градски съд.
В писмените становища от проверката, които са представени пред Висшият съдебен съвет пише, че грешката е заради голямото количество материали по делото. Първоначално Пилето и компания били насочени да ги съди Софийският окръжен съд, който обаче сметнал, че делото не е за него и протестирал пред ВКС. Върховният касационен съд тогава дал делото на Софийският градски съд. Поради тези проблеми Светлин Маихайлов, председател на СГС е наложил мярка "обръщане на внимание" на виновните зас това недоразумение. ВСС тепърва ще решава дали да има обвинение срещу наблюдаващия прокурор и други виновни за забавянето.
Агенция БЛИЦ припомня, че  заради грешка в обвинителния акт бе временно прекратено делото срещу Николай Методиев - Пилето и още 19 митничари и шофьори на ТИР-ове. Делото ще тръгне наново, едва след като от прокуратурата отстранят допуснататата грешка, което ще отнеме 2-3 месеца.
В обвинението на прокуратурата за подсъдимия Владимир Нешев е записано, че е извършил престъплението на две различни дати. По тази причина след съвещание съдийският състав сметна, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата за поправки.
Обвинителят Нелчо Неделчев потвърди, че грешка наистина има и тя ще бъде поправена в рамките на два-три месеца./
Милан Николов, БЛИЦ