Българи масово отменят почивките си в Гърция,. Това показва провер, направена от „Телеграф“, в туроператорски агенции. В социалните мрежи също има много коментари от нашенци, чиито планове за празниците се провалят в последния момент заради новите изисквания в южната ни съседка.

До това се стигна, след като гръцките здравни власти въведоха задължителни тестове за влизане в страната. Такива ще се изискват от всички, без значение дали са ваксинирани и преболедували. Изследването може да е както с антигенен тест, валиден 24 часа, така и с PCR, валиден 72 часа преди пътуването.

Новото изискване обаче важи и за деца над 5-годишна възраст. Неваксинираните пък ще бъдат тествани повторно на граничния пункт.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поиска от премиера на България Кирил Петков засилване на ваксинацията срещу коронавируса у нас. „Няма да сме сигурни на Балканите, докато всички страни нямат високо ниво на ваксинация“, заяви по време на вчерашната среща в София Мицотакис.

В същото време Гърция е в червения списък на България, което значи, че неваксинирани нашенци трябва задължително да си направят писиар и преди завръщането си, за да бъдат допуснати у нас без карантина. Пречка има и пред българи над 60-годишна възраст, които са завършили ваксинацията си преди повече от 7 месеца. Гръцката система приема техните сертификати за невалидни, ако няма поставена бустерна доза.

Заради всички тези мерки десетки нашенци се отказват да празнуват в южната ни съседка. „Аз и съпругът ми имахме резервация за дните между Коледа и Нова година в Кавала. Отмених я, направо ми се отщя. Не ми се занимава с тестове по празниците“, пише жена във Фейсбук групата „ГКПП Кулата-Промахонас“. Тя е сред многото, които са решили да отменят резервациите си. В същото време много българи със собствени имоти в Гърция споделят, че мерките няма да ги откажат, още повече на фона на надутите цени по ресторантите у нас.

Сертификати и тестове в Гърция се изискват в заведенията, магазините от цялата търговска мрежа, църквите и междуградския транспорт. Коледните увеселителни паркове пускат само ваксинирани и преболедували. В кръчмите към момента също се влиза единствено със зелен паспорт за ваксинация и прекаран COVID. Деца от 4 до 17 г. на родители със сертификат се допускат с попълнена декларация към селф-тест, който е за домашна употреба и се купува от аптеката. Под натиск от Съвета на експертите по контрол на пандемията в Атина обаче се обмисля въвеждане и на задължителен антигенен тест.

Работещите в туристическия сектор реагираха, че мярката е неприложима за Коледа, защото чужденците вече влизат с отрицателен тест. В краен случай обаче хотелиерите изразиха готовност да поемат разходите за тестване на клиентите си. В същото време българи споделят, че след обаждания за резервация много гръцки хотели уведомяват, че по празниците неваксинираните ще бъдат в отделна зала, само с вечеря, без музика и танци. На фона на строгите вътрешни мерки в южната ни съседка, които са валидни до 10 януари, здравният министър Танос Плеврис заяви вчера, че засега не се обсъжда пълна карантина в Гърция.