„Кракът ми няма да стъпи повече в Германия! Нито на гости, нито на екскурзия. За нищо на света!“, казва Мариана, която е работила два месеца в една баварска ферма, по-дълго не издържала: неплатен извънреден труд, мизерни спални помещения, никакви предпазни мерки срещу коронавируса, пише "Дойче Веле". 

„Не можех да преглътна, че трябваше да спим по осем жени в едно помещение, че осем души използват една баня, а 30 души - една кухня“, разказва румънката пред ДВ. И добавя, че ги извозвали до работното им място с осемместен бус, в който се тъпчели по 14-15 човека.

Мариана е само една от многобройните източноевропейци, които през последните седмици и месеци събраха куража да извадят на бял свят редица нелицеприятни факти за трудовия си делник в Германия: в месопреработването, в куриерските служби, по строежите и в селското стопанство. Дори министърът на труда Хубертус Хайл призна, че действителността е тъкмо такава: „Пандемията е като лупа, през която виждаме неща, които и преди не са били наред“, заяви министърът.