Трима български рибари-бракониери са навлезли в турска териториални води, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/–Бургас Джемил Кадиш. Истинско чудо е, че са се спасили от трагична развръзка на приключението си, допълни Кадиш, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Нарушението станало доста отдавна, но бе скрито и от полицията, и от ИАРА. Преди два месеца в публичното пространство в Бургас с недомлъвки се заговори, че и български бракониери нарушават границата, но Господ бдял над тях и до нещастни случаи не се е стигало. Слуховете бяха във връзка с турския рибар, застрелян през април т.г. от наш граничен полицай.
Трима наши бракониери – двама софиянци и едни бургазлия на 30 юли т.г. с кану от морето навлизат по устието на река Резовска. На около 100 метра навътре по течението на реката те пуснали мрежите си и зачакали да ги сполети слуката. Увлечени в риболова, триото зори не забелязало, че са на чужда територия. За разлика от пишман рибарите, турските граничари били по наблюдателни и ги засекли, че нашите са нарушители. Със сигурност е щяло да се стигне до “патаклама”, която вероятно щеше да завърши с трагичен инцидент, ако нашенците не сварили бързо-бързо “да си оберат крушите” и да се скрият на родна земя, обясни Джемил Кадиш.
Уплашени, те набързо зарязали кануто и мрежите в реката и къде с плуване, къде с притичване, се шмугнали на нашия бряг. Дали е имало изстрели по тях - неизвестно. По въпроса се мълчи и от ИАРА, и от полицията.
На родна земя тримата пишман бракониери попаднали в “лапите” на нашите гранични власти. Те им съставили актове и ги пуснали по живо по здраво. Бракониерите били без риболовни билети, а самата река Резвая е водоем, забранен за риболов. “ Никой не е стрелял срещу тях, но не можем да гарантираме, че друг път няма да се стигне до подобни инциденти", сподели Джемил Кадиш.
От ИАРА ще настояват пред правителството за двустранни срещи във връзка с нарушенията на държавната граница, които извършват рибарите, допълни той.
На 17 април т. г. турски рибар бракониер бе застрелян от граничен патрул в района на Резово при опит да бъде задържана гемия, навлязла в наши териториални води. Мъжът почина по пътя за медицинския център в Царево. До трагичния случай се стигна след яростна съпротива на турските бракониери. С дървени пръти с метални остриета рибарите се опитаха да пробият и потопят лодката на бордовата група. Оцелелите след престрелката двама братя миналата седмица бяха осъдени на по една година затвор – условно, с 3-годишен изпитателен срок. В хода на съдебното разследване стана ясно, че мъжете от фамилията Ерджан многократно са извършвали промишлен риболов на наша територия без разрешение. /БЛИЦ