Дори и съдът не разбира как НОИ изчислява пенсиите. Това става ясно от решение на Административния съд във Варна, потвърдено след това от Върховния, съобщава bTV.

Делото е образувано по жалба на жена, която твърди, че осигурителният институт е изчислил неправилно пенсията й.

Жената се е пенсионирала рано. По правило държавната й пенсия трябва да е намалена, тъй като след време ще получава втора - от частен фонд.  НОИ посочва само крайните резултати, но не и по какъв начин е изчислил съответните коефициенти, от които зависи държавната пенсия. Затова съдът заключва, че е в невъзможност да установи дали са законосъобразни.

„Необходимо е НОИ да преосмисли политиката си по отпускане на пенсии и да почне да посочва в разпорежданията за отпускане на пенсии детайлно на база на какви изчисления стига до финалния резултат", посочи адв. Александър Стефанов.

Външна експертиза показва, че пенсията на жената трябва да е със 100 лева по-висока. Вземат се предвид и периодите на отпуск и болничен, през които в частния фонд реално не постъпват вноски, както и 12-процентната вноска, която преди години държавата правеше за всеки осигурен.

Осигурителният институт твърди, че експертизата не е съобразена със закона, а след решението на съда, вече подробно доказва, че размерът е първоначалният.

До края на тази година НОИ ще промени разпорежданията за размера на пенсиите на всички бъдещи пенсионери, като в тях включи подробни изчисления.