Заместник-главният прокурор по разследването и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов излиза в отпуск. Това съобщава "Правен свят".

Сарафов проговори за проверката, която Цацаров му наложи! 

До решението на Сарафов се стигна след като в четвъртък сутринта по разпореждане на Сотир Цацаров започнаха проверки за имотите на сина на заместника на "обвинител №1", на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на Елисавета Панова, съпругата на председателя на ВКС и на самия Лозан Панов

Премиерът Бойко Борисов призова ръководителите на трите институции да подадат оставки или да излязат в отпуск, докато проверките не приключат. 
 
Цацаров нареди проверка на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов 

Георгиев почти незабавно обяви, че излиза в отпуск и е готов да съдейства на разследването. Същото по-късно през деня направи и Сарафов, който посочи, че своевременно ще предостави цялата изискана документация. "Категорично декларирам, че всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала. Доходите и имуществото - моите и на членове на моето семейство, са декларирани по надлежния ред", каза Сарафов.
 
След решенията на Георгиев и Сарафов, Лозан Панов вече е единственият от попадналите в имотния скандал висши представители на властта, който отказва да поеме моралната отговорност като напусне поста си или поне да излезе в отпуск, докато тече разследването за това с какви средства е закупен апартамента, в който живее и има ли конфликт на интереси, че продавачи на жилището са бъдещите му кумове – собствениците на фирма "Артекс".
 
Проверката за конфликт на интереси на Панов ще се извършва от Инспектората към Висшия съдебен съвет, чийто членове след приключване на мандата им, могат да се окажат в зависимост от председателя на ВКС. Във вторник стана ясно, че по друга проверка срещу Лозан Панов - за натиск върху съдии от Апелативния специализиран наказателен съд по делото "Иванчева", инспекторите не са установили нарушение.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!