29-годишният Борислав Кирилов, родом от петричкото село Габрене се оказа най-бърз и пръв успя да хване кръста в ледените води на езерото Мичиган. Рекорден брой от 17 смелчаци се хвърлиха в почти замръзналите води на езерото, в северното предградие на Чикаго – Евенстън, пишат в своите Фейсбук профили участници и зрители, присъствали на Богоявление.
 
Отец Грую Попцинков, от българската православна черква в Дес Плейнс „Св. София“, благослови смелите мъже и хвърли дървения кръст в мътните води. Късметлията Борислав Кирилов е родом от село Габрене, община Петрич, и е баща на двама малки сина Иван и Николай. В сравнение с миналата година двойно повече родолюбци, около 200 души, бяха дошли да уважат Богоявление, съобщава „Български новини“.
 
„Температурата на водата беше малко под нулата по Целзий. Въпреки това, заради вятъра се усещаше с 10 градуса надолу. Събираме се, за да спазим православната традиция и да утвърдим българските си корени”, сподели главният двигател на събитието – Делчо Стоев. Той и неговата приятелка – Соня Петрова, се надяват мястото да стане традиционно и ритуалът да се изпълнява на брега на „Дос парк“ всяка година: „Тук е широко, има достатъчно паркинг и мисля, че се получи добре. Дано не се местим вече, за да знаят българите къде ще бъдем всяка година“, каза Соня Петрова. Нашенците загряха с народни песни, хора и мощното „Българи юнаци“. Българите отбелязаха и 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.
 
Традицията по хвърлянето на кръста уважи и Генералният консул на Република България в Чикаго – Иван Анчев. Той присъства заедно с дъщеря си Анна-Мария Анчева. Хвърлянето за кръста се проведе за четвърта поредна година в Чикаго. През първата 2016 г., Делчо Стоев сам решава да се хвърли в ледените води. През следващата 2017 г. го прави отново, но вече със свещеник и заедно с двама свои приятели. През миналата 2018 г. стават петима души, а сред тях е и колоритният благоевградчанин и именик Йордан Илчев, който и тази година развяваше високо българския трибагреник.