Лятото е времето на доброто настроение, дългоочакваната почивка, слънцето и морето. И със сигурност искаме бързо да влезем във форма за плажа, а и да спестим някой лев за предстоящата почивка. Затова ще ви споделим няколко идеи за свежи рецепти, които не отнемат време и няма да натоварят бюджета за предстоящата ваканция. А и защо да не се забавляваме малко и да разнообразим менюто в делничните дни, докато въздишаме по отпуската.

Лек пастет от Тофу

На нашата географка ширина тофуто все още се причислява към екзотичните храни, но ще ви споделим една идея, с която бързо да си приготвите чудесно лятно ястие с лек азиатски привкус. Най-хубавото е, че и цената му е лека – може да намерите различни видове Тофу на половин цена в Lidl, само за 79 ст. до 20-ти юни. Опаковката е 180 грама, което е достатъчно за приготвянето на една доза свеж пастет за летните горещи дни.

Ще ви трябват още връзка копър или няколко листенца пресен босилек, скилидки чесън, две шепи обезкостени черни маслини, 4-5 супени лъжици зехтин и сол на вкус. Достатъчно е само да нарежете продуктите, да ги пасирате и да овкусите със солта и зехтина. Тофу пастетът се съчетава отлично с резен домат и всякакъв хляб или брускети. Може да се съхранява в подходящ съд до седмица в хладилника, но не вярваме, че ще му устоите толкова дълго.

Средиземноморски полъх в чиниите

Ципурата е изключително популярна в страните около Средиземно море, вероятно защото там я има в изобилие. Любима е на много хора заради малкото кости и бялото крехко месо. Ако сте от хората, които не я купуват, защото залагат на познатите видове и не сте сигурни как точно да я приготвите, ще ви споделим една от най-бързите рецепти, но с гарантиран резултат.

Ще са ви необходими две ципури, които може да намерите в Lidl с 33% намаление от 18 до 20 юни. Необходими са ви още зехтин, масло, лимон, пресен риган или друга подправка по желание. В почистената и осолена риба се слагат няколко резенчета масло, лимон и стръкчета риган. След това външната част се намазва със зехтин и сок от лимон. По желание може да се поръси и с черен пипер и да се остави за около половин час, за да се овкуси по-добре и да поеме от ароматите на подправките. Може да я приготвите както на фурна, така и на тиган или на скарата.

Времето до готовност варира между 15-20 мин. А най-добрата компания за подобен деликатес е свежата зелена салата или розови домати с пресен босилек. Да, не всеки има навика да си купува пресни подправки и билки, но може да решите тази ситуация, като сами си направите домашна градинка за подправки. И первазът на прозореца в кухнята е вариант. Важно е да поставите началото. Може да започнете с

Босилек в саксия

Той се превръща във все по-предпочитана подправка у нас. Ако искате винаги да я имате под ръка, най-сигурният начин е да си я отглеждате вкъщи. Български босилек в саксия има до края на тази седмица в Lidl на половин цена, само за 1,39 лв. Той е отлична добавка към различни видове паста, салати, а за няколко секунди с пасатора ще го превърнете в свежо песто.

И докато чакаме отпуските дълго, а те имат навика да свършват бързо, важното е да не пропускаме да се наслаждваме на делниците със същата радост и лекота. Няма значение дали със свежо меню на лека цена и добра компания, непланирана разходка в парка или просто с фунийка сладолед и любимата ни музика. Лятото едва сега започва.