Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, пише Дарик. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, гласувани на първо четене в транспортната комисия в парламента.
 
Депутатите приеха и промени, според които глобите, налагани от КАТ ще се заплащат на място чрез ПОС терминал, за целта пътните полицаи трябва да бъдат оборудвани с такива устройства.
 
Промените в Закона за движение на пътищата, свързани с въвеждането на Тол системата от началото на 2019 г., предвиждат първоначално нарушителите да имат възможност да заплатят компенсаторна такса, каза за Дарик зам.-председателят на транспортната комисия, депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.
 
За превозни средства над 12 тона компенсаторната такса се предлага да е 175 лв., за такива между 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лв. Ако в 14-дневен срок компенсаторната такса не бъде заплатена, водачите ще бъдат глобявани.
Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, като контролът ще се осъществява от Агенция „Митници“, обясни директорът на Тол управлението Антон Антонов.
 
От 17 декември водачи ще могат да закупят електронна винетка или да конвертират хартиената си винетка, ако е валидна и през следващата година, на уебсайта или чрез мобилното приложение на Тол управлението. Конвертирането е препоръчително, а не задължително и шофьорите, които не го направят няма да бъдат глобявани. Електронните винетки се въвеждат от началото на следващата година, а тол системата за тежкотоварните автомобили стартира от 16 август.
 
В транспортна комисия бяха гласувани и промени в Закона за личните документи, които предвиждат валидността на шофьорските книжки на хора с увреждания да бъде до 10 години, а не както е в момента до 5.