Децата и възрастните туристи да не бъдат настанявани под един покрив. Такава промяна в изискванията за организирани пътувания на подрастващи, планират членове на работната група, която от есента ще започне обсъждането на промени в Закона за туризма и в наредбата, уреждаща детските почивки. Измененията са наложителни, защото към момента по-голямата част от базите, предлагащи специализирани ваканции за подрастващи, са частни. Информацията предава Монитор.

 От общо 141, колкото бяха държавните детски лагери в зората на демокрацията, сега действат едва 30 от тях. Останалите още се водят като актив в „портфейла“ на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД към МОН, но реално пустеят, посочва още изданието.

Затова от есента започва работа група, като част от участниците в нея вече дават заявки какво трябва да се измени. Конкретно за промяната възрастни да не почиват заедно с деца настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Асоциацията за детски и младежки туризъм.

Според Свидна Динева, член на работната група, обикновено конфликтите идват от това, че има различни категории туристи на едно място. Например в един от хотелите, където били настанени деца за лагер, по-възрастен гост се оплакал, че хлапетата минават до колата му. Той се интересувал, ако счупят предното стъкло на автомобила му, кой ще плати. Шумът е друго основно притеснение, обясни Динева. И поясни, че традиционно времето за почивка за възрастните обикновено е от 14 до 16 ч, докато при децата режимът е по-скоро между 13 и 15 часа. Затова според експерта ако се настанят гости от различен тип, или трябва да са в отделен блок, или изобщо да няма, или да бъдат предупреждавани предварително.

Изисквания за обезопасяване на подстъпи и тераси също е необходимо да бъдат въведени, за да се гарантира безопасността на децата, посочи Динева. И поясни, че според регламента сега има задължение хлапетата да се настаняват до 2-ри етаж на сградата. Експертът счита още, че задължително трябва да се включат и изисквания за външни терени, които да са подходящи за спорт и игра.

Предстои в Закона за туризма да бъдат изработени задължителни общи критерии, на които да отговарят детските бази за отдих, за да е гарантирано спокойствието на децата, а и на техните родители, съобщиха от ресорното ведомство. В информацията се посочва още, че в подзаконовата нормативна уредба ще се съдържат също показатели и правила, на които да отговарят лагерите в зависимост от възрастовата група на децата.

По-големите детски бази за отдих на Южното Черноморие, които разполагат с настанителна база за 250 до 500 деца, са в Китен, Приморско, ММЦ - Приморско, Обзор, кк Слънчев бряг. А всеки лагер се посещава през летния сезон средно от 3000 - 4000 деца, твърдят от Министерството на туризма.

Детски организирани ваканции обаче не се осъществяват само в тях, има и места за настаняване на Св. Константин и Елена, Балчик, Албена, Кранево, Камчия, Обзор, Свети Влас, Равда, Приморско, Китен, Царево, Созопол и Черноморец. Голяма част от апартхотелите около Слънчев бряг функционират и като детски лагери, каза още Динева. И поясни, че те имат добра хотелска част за настаняване и спортни съоръжения, подходящи за почивките на децата, зали, спортни зали и площадки. Но обща бройка за това колко деца пътуват организирано за почивка и ваканция не може да се даде.

По-голяма част от търсенето е за лагери по Южното Черноморие, каза още Динева. И поясни, че най-често продаваните пакети са за 7 - 9 нощувки. Цената на пакета варира между 270 и 380 лева.