Масово учениците в Бургас и страната решиха вместо да купуват скъпи букети за първия учебен ден, да дарят средствата си за благотворителни каузи. Така например вместо с цвете в ръка, един първолак ще отиде на училище и ще остави парите в дарителска кутия, вместо да подари китка на учителката си, съобщава "Флагман".

Според местни продавачи обаче това е удар срещу тях. Както цветарите обичат да казват „Ден година храни”, те самите разчитат на 16-и септември, тъй като първият учебен ден е денят, в който жътвата е най-голяма и оборотите стигат до тавана.

„Цените са съвсем нормални, дори не са завишени. Но ако на 15-и септември не продадем подготвената стока, тя ще отиде в коша и ние ще сме на загуба”, коментират цветари от центъра на Бургас.

Дъно! Цветарки с грозни думи за учителки преди първия учебен ден ВИДЕО

Учениците във Варна например ще дарят определените средства за малката Алекс, а не за красиви букети, които ще увехнат след броени дни. Всеки класен ръководител от училището, което реши да подкрепи инициативата, ще приготви кутия за дарения и след края на учебния ден, парите ще бъдат дарени по предназначение.

В Пловдив ситуацията е подобна. Там учениците са решили да инвестират парите за цветя в помощ на детска клиника за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс УМБАЛ “Свети Георги”.

Според цветарите в Казанлък обаче от цялата добронамерена кауза страдали единствено те:

„Открай време се знае, че за първия учебен ден детето подарява букет. Това са традиции, но не трябва да се ощетява даден бранш, ние също храним семейства. Това е едва ли не изнудване, не е справедливо, затова сме обидени”, споделят цветарите.