Едно от първите неща, които ще направи служебният здравен министър, е да отмени пръстовия идентификатор в болниците. Това стана ясно седмица след встъпването на д-р Илко Семерджиев в длъжност и анализ на цялата нормативна база на здравеопазването. Той даде заявка за доста амбициозни промени, но в същото време обясни, че може единствено да променя само някои подзаконови нормативни актове. Някои от основните промени в сектора, министърът смята да въведе чрез Националния рамков договор, съобщава БНТ.


Освен това, че пръстовия идентификатор е труден за употреба и неизползваем в Европейския съюз, Илко Семерджиев показа доста цифри, с които показа, че този идентификатор не спестява разходи на системата, а дори ги увеличава.

"Аз поисках с писмо официално от НЗОК данни за това как са вървели разходите през месец октомври 2016 г., също ноември и декември. Със 112 000 лева е увеличен разхода. Никакви 15 милиона не са спестени, разходите са увеличени. Ние сме категорично против тази система и го заявявам абсолютно ясно. Още следващата седмица ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото във ВАС. А ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрешим една система, а ще я заменим с друга. И няма да оставим правен вакуум - напротив, нашата концепция е да въведем електронна здравна карта", твърди Семерджиев.