Любимецът на 12 хиляди българи, които се подписаха, че Карен Алексанян трябва да получи българско гражданство, за което чака години, вече могат да го поздравят. Получи го. Най-после!

Преди дни, точно щеше да започне пресконференция за Алексанян и дилемата с неговото българско гражданство, когато пристигна вестта, че указът е подписан още на 31 май. Представете си, каква радост бе за всички дошли в залата на Българската телеграфна агенция.

Има светлина в тунела! Има справедливост! Това си казахме.

Заслугата на един арменец Карен Алексенян за българската култура е наистина уникална и единствена в света. Той е идейният и пряк създател на „Двор на Кирилицата”, един модерен музей на българската азбука, на която пишат 300 -500 милиона хора по света. Вече осем години без шум и поздравления, той гради уникален паметник на Българската култура. Движен и вдъхновен от величието на историческото минало на България.

Да помните някой от тъй наречените родни олигарси, да е построил нещо за благото на хората? Някой поне да е копирал дарителството, което са правили замогналите се търговци в Следосвобожденска България? Мъчително мълчание...

Да, точно Карен Алексанян дава нов тон в изтощената от грабежи родина. Неговото преклонение пред величието на българската писменост, пред създателите на независимата българска държава, от цар Борис Първи-Покръстителят, извоювал за българската църква независимост, обединил прабългари и славяни в сплотена нация с обща религия и със своя българска азбука – Кирилица. Велико време, велики личности! Това е, което кара Карен Алексанян да продължава да разгръща културния комплекс в Плиска.

- Вие не сте взели, нито поискали пари от европейски фондове или от държавата тук, за да строите уникалния паметник на културата ни.

- Ако бяха ми ги дали от държавата или европейски програми, сигурно тук щяха да идват час по час министрите и правителството. Сигурно щяха и да ме хвалят. Преди повече от 25 години за пръв път дойдох в Плиска.

В Шумен срещнах жена си, голямата ми любов, и така станах български зет. Децата ни се изучиха и имам вече внук на две години. Когато за пръв път бях в Плиска, усетих я като магическо място. Тук е с цялото си величие древната християнска столица. Оказала влияние върху целия европейски свят. Най-старата държава в Европа е тук.

Много от младите хора не познават величието и древността на България. Не го знаят и чужденците ,които идват като туристи. Затова има винаги гид в „Двора на кирилицата”.

През IX век Базиликата в Плиска е била най-големият храм в Европа - 99 м дълга, 30 м широка, Плиска се е простирала на 23 кв. км . Рим е бил 14 кв.м, а Константинопол 17кв.м. Имате безброй доказателства за самочувствие и за гордост пред света.

А преклонението ми пред Кирилицата тръгва от моята майка. Знаете ли кое е най-важното? Да разкриеш на детето от малко колко важна е културата за всеки човек. Когато бях 7-годишен и се учех да чета и пиша (имам руско образование), моята учителка разказа в клас как двама българи - Кирил и Методий, са създали азбуката на славянските народи. По същото време майка ми ме водеше със себе си на лекции в университета. Тя се занимаваше с литература, преподаваше пиано.

Вкъщи библиотеката ни имаше към 3000 книги, всички на кирилица. С времето все повече ме увличаше историята на Българските букви и исках да разбера как са се превърнали в писменост на толкова много хора по света. 

Да, моята майка стои в дъното на тази моя безгранична любов. Затова всичко, което съграждам в Плиска, посветих на моята майка, която почина само на 56 години, през 2002 г.
-

- Още с влизането в Двора се виждат 30 –те Букви на Българската азбука високи над 2 метра всяка. Като идват посетители, обикновено се снимат до своята буква според името си. Изработени са от каменна туфа лично от известния арменски майстор Рубен Налбандян и 12 негови ученици. Докарахме ги с тирове от моята Армения.

“Дворът на кирилицата” е разположен в “Крепост на кирилицата”, създадена е експозиционна зала с восъчни фигури на големите личности, създали и разпространили азбуката ни, с паметник и параклис на цар Борис Първи - Покръстителят български - заради неговата роля за признаването на свещената писменост като официална азбука. В Двора е издигнат и огромен християнски кръст. Има и страноприемница в български стил за хората, които искат да останат за по-дълго време. Продължава да се изгражда “Алея на писателите” писали творбите си на кирилица.

-Познавам четири азбуки, но никоя друга писменост не е била подлагана на такива гонения и страдания, а нейните застъпници са проявявали несломим дух в отстояването й.

Осем български светци участват в създаването на кирилицата: Кирил и Методий, Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд (св. Седмочисленици) и цар Борис Първи, Покръстителят. Всъщност малко хора отдават дължимото на първия български цар за приемането и утвърждаването на Кирилската азбука. Затова и на всеки 2 май тук, в “Двора на кирилицата”, стават големи празненства в чест на княз Борис Първи.

Дворът на кирилицата се появи, за да се подчертае значимостта на Плиска не само за българската, а за световната културна история. Защото кирилицата се е появила като писменост за славянските християнски народи, но днес и татари, чеченци, дагестанци, половината от казахстанците, които са мюсюлмани; някои будисти и др. също пишат на азбуката, създадена от българите св. св. Кирил и Методий.

Тук пристигат хора от различни държави, за да видят уникалната Плиска. Да видят и единствения паметник на Буквите. Ученици правят тук свои изложби, чествания, лекции, тържества. Млади двойки сключват брак в Двора на кирилицата, семейства кръщават тук децата си. Плиска е не само градът, където Аспарух забива меча си с думите: “Тук ще бъде България”, но и мястото на покръстването на българите през 865 г. Пак в Плиска, през 893 г., кирилицата е провъзгласена за официална азбука. Българите трябва да се гордеят със своята древност и величие.

-Свети са буквите, свята е азбуката, свята е историята на България. Потомци на велики личности сте на тази земя! - така говори Карен Алексанян. Така мисли и за бъдещето.

Майката на Карен Алексанян - Гоар Мъкърчян - в нейна памет е създал културния център в Плиска

Да имаме само малко от смелостта и силата на духа на цар Борис Първи, на синът му цар Симеон Велики, последван от своя син цар Петър и ще можем като нация да отидем много напред. А може би са ни нужни и още десетина българи като арменецът Карен Алексанян.

Честито българско гражданство Карен Алексанян, ти ни даваш един добър урок за почтеност и за родолюбие, за братство и обич.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук