В бивше военно поделение в луковитското село Торос са открити и иззети осем тона опасни отпадъци, пише Труд бг.


Според кмета на община Луковит Иван Грънчаров в момента те са складирани в депото в града и предстои да бъдат унищожени.

По думите му отпадъците били открити още на 10 януари в сграда в село Торос и в товарен автомобил, с който са транспортирани там от фирма от Ботевград, занимаваща се с производство и генерираща такива отпадъци.

Камион изхвърли стотици опасни и токсични отпадъци до Луковит

По данни на полицията става въпрос за течност с неустановен произход и съдържание. По случая бяха задържани двама мъже от Велико Търново. От прокуратурата до момента отказват да дадат повече информация по случая.

Грънчаров информира, че сигналът е подаден от кмета на селото. Той е алармирал, че са открити шест бидона с неустановена субстанция, която има задушлив мирис.

На място са отишли представители на РИОСВ, полицията и Община Луковит.

Установено било превозното средство, с което са докарани. Два дни по-късно същият товарен автомобил отново е докарал още бидони с друга субстанция. С помощта на ловци превозното средство било намерено.

Уведомени са всички компетентни институции. Задържани са хората, докарали отпадъците.

„В момента отпадъците са под запрещение от страна на прокуратурата на депото за неопасни отпадъци и днес ще бъдат транспортирани за третиране и унищожаване. Не е установено все още какво е. Със сигурност са опасни отпадъци.

Въпросът е дали са токсични. Взети са пороби и в момента се извършват изследвания от фирмата, която ще ги обезврежда“, каза още кметът на Луковит.

Той добави, че разходите за обезвреждането им възлизат на над 10 000 лева. Те ще са за сметка на Общината.