Има заподозрян за големия пожар в хасковско. Мъж с психични проблеми от село Брягово е вероятният извършител, съобщиха от Районна прокуратура Хасково. Образувано е досъдебно производство срещу него за причиняване на пожар по непредпазливост.

За това провинение законът предвижда глоба.От Апелативна прокуратура Пловдив съобщиха, че до момента е установено, че първоначално огънят е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на с. Брягово, където в издълбана яма били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишния А.Н.

Впоследствие пламъците били угасени от близък на А.Н., но сметищните отпадъци продължили да тлеят и от вятъра пожарът се е разраснал към с. Любеново и с.Родопи. Евентуалният извършител А.Н., на 39 г., е настанен в болнично заведение за изследване на здравословното му състояние. Той не е осъждан и не е криминално проявен.


Под ръководството на Районна прокуратура-Хасково продължават процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 331 ал. 1 във вр. чл. 330 ал. 1. от Наказателния кодекс – за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което е възникнал пожар в горски и земеделски земи между с. Родопи, с. Брягово и с. Любеново, като тепърва ще се изяснява какви са нанесените щети.

До момента е установено, че пожарът е обхванал около 8 000 дка площи, от които около 4 000 дка са тревни площи, а останалите горски територии. Огънят е локализиран и предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчна експертизи и др. Няма опасност за жителите и къщите в трите села, покрай които се е разпространил пожара.Междувременно пожарът, който заплаши три села, вече е локализиран, уточнява Haskovo.live.

60 души продължават да работят трети ден в потушаването на огъня. Пламъците обхваха площ от 8 хиляди декара между селата Брягово, Родопи и Любеново. Щетите за горския фонд са големи. Над 4 хиляди декара е засегнатата широколистна гора. В помощ на пожарникарите и днес се включиха военни и доброволци от селата. Целта е пожарът да бъде ликвидиран до края на деня.