"Думата му тежи много. Даже и пари да не дава, пак ще го послушат, ако каже за кого да хвърлят бюлетината". Това разказват в "Столипиново" за влиятелния евангелски пастор Асен Бошнаков, който е задържан с обвинение, че е участвал в схема за купуване на гласове на отминалия парламентарен вот на 4 април.

Като негови съучастници са арестувани кандидат-депутатът от листата на БНО в Благоевград Сергей Димитров, бизнес дамата Надежда Бацанова и Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово, пише "Марица". 

За акцията беше обявено на брифинг на Специалната прокуратура, където беше огласена схемата, но без да се назовават имената на задържаните.

Асен Бошнаков, който проповядва в най-голямата евангелистка църква в "Столипиново", имал основна роля в престъпната група, тъй като има огромно влияние сред ромската общност. Неговата задача била да осигури гласоподаватели срещу заплащане, както и хора, които да ги ескортират до изборните урни.

Бошнаков съобщавал бройката на "спечелените" гласове, след което получавал съответната сума. Разплащал се и с жителите на махалата, продали правото си на вот. По неофициална информация един глас вървял между 50 и 80 лв., а Бошнаков получавал почти двойно за успешната си работа. На някои от вербуваните роми пък им било обещавано да им опростят натрупани борчове на хазарт. 

Версията за Бошнаков като търговец на гласове обаче се посреща с недоверие сред ромите евангелисти. Те признават, че пасторът се радва на голям авторитет, не само заради проповедите, но и защото се грижел много за хората от религиозната общност. Той им съдействал за намиране на работа, решавал битови проблеми, а по време на пандемията се грижел да се осигури лечение на заболелите.

"Сигурно са го натопили, накрая ще излезе, че няма нищо вярно, но сега го омаскариха", заявиха жители на "Столипиново". Други обитатели на гетото обаче твърдят, че пасторът има бизнес нюх и поддържа тесни връзки с най-заможните и обиграни ромски тартори. Няколко дни преди изборите, заради постъпили сигнали в ДАНС в Шесто РУ на полицията в Пловдив са привикани Асен Бошнаков и други ромски лидери. Сред тях са били Антон Карагьозов и синът му Асен, местният лихвар Асен Кучкаря и още няколко души.

Срещата имала профилактичен характер, като привиканите  са били предупредени, че се знае за тяхно подготвено участие в организирането на купен вот. На ромските първенци било заявено да се откажат навреме от опасната игра, защото иначе ще станат клиенти на прокуратурата.

За коя партия са купувани гласове в ромските махали в Пловдив, все още не е ясно.

На днешния брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че обект на разследване са няколко престъпни групи, действали по посока купен вот за изборите. Най-много доказателства са събрани по посока на една от тях, в която участвали кандидат за народен представител и общински съветник. Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица.

Събрани са доказателства за участието в групата и на кандидат-депутата от БНО Сергей Димитров, което довело до версията, че парите за купуване на гласове са осигурени от хазартния бос Васил Божков, който се укрива в Дубай. Понеже съдът забави регистрацията на неговата партия "Българско лято", той участва в парламентарния вот с БНО.

Престъпната група била създадена и действала на територията на цялата страна в периода от 6 февруари до самите избори. Имала пирамидална структура, като финансирането идвало от човек извън страната, казаха от държавното обвинение.

Лидер на групата в страната е собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с лидер на политическа партия, заявиха от прокуратурата.

Според неофициална информация, става въпрос за Надежда Бацанова, която притежава хотели в Петрич, метанстанция и кабеларка. Тя е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. 

Получените указания и информация били предавани от нея на други участници. Организирани били множество конспиративни срещи в Пловдив, Карлово, Петрич, столицата и други населени места.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях коли, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи, казаха от прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ