По отношение на мерките срещу КОВИД-19 най-разумно е хората да се ваксинират на всеки шест месеца. Това каза в ефира на БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев – началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Смятам, че хората трябва да действат по отношение на мерките преди всичко чрез медицинските средства, т.е. чрез ваксинации“.

"Никога не съм одобрявал противоепидемични мерки, които ограничават личните свободи. Европа не е Китай... С този вид възприемане Европа губи душата си, а не си струва заради варианта Омикрон, това да се случва. Нищо не налага в сегашната ситуация носенето на маски и стоенето в карантина и не смятам, че това е адекватна мярка. Мисля, че това е един остатъчен период, който е крайно време да го преодолеем и да се върнем през 2018 година“, коментира проф. Кюркчиев.

Имунологът поясни каква е актуалната картина на циркулиращите подварианти на Омикрон в момента: "Това са - ВА - 5 и ВА - 4, като ВА - 5 е преобладаващият подвариант и в България. Вече над 65 на сто от пробите у нас са на ВА - 5.“

Около 65% и преболедували, и ваксинирани наскоро, могат да се заразят с този вариант", уточни още проф. Кюркчиев.

Според проф. Кюркчиев мерило за това дали ни пазят или не ваксините са именно данните, че при 94 на сто от хората ваксините предпазват от тежко болнично лечение. "Трябва да си дадем ясно сметка, че най-важното е как боледуваме, а не дали се заразяваме, изтъкна той.

"Ако някой си е мислел, че след ваксиниране никога няма пак да се зарази - да, за оригиналния китайски вариант - Ухан, ваксините имаха пробив само 0,1%, но сега при Омикрон варианта пробивът е 65 %.

Тоест - шансът да се заразят сега ваксинирани и преболедували е огромен. Но да прекарат тежко заболяването - не. Пет дни на домашно лечение с температура не ти дава правото да казваш, че ваксините не работят.

И в този смисъл - да - хората могат да си поставят втората бустерна доза на есен . Разумно да има 6 до 8 месеца между дозите. Аз лично така ще постъпя. И да - не си отлагайте ваканцията в Гърция през септември - аз няма да го направя", отговори началникът на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.