С всеки изминал ден виждаме нови рекорди на разпространение на коронавируса у нас. Нашето поведение като общество се промени последните два месеца, нормално вирусът да има повече възможност да се разпространява.


Това заяви в ефира на БНТ имунологът д-р Велизар Шиваров.

"Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече хора ще влязат в контакт с него и е толкова по-голяма вероятността хора, които имат по-голяма предразположеност за по-тежко протичане да се разболеят и съответно да платят за това с живота си.

Около 10% от тежкопротичащите случаи имат вродени мутации, така че те са по-предразположени да прекарат по-тежко заболяването и да загинат", категоричен е той.

Насърчаването на това всички да се разболеят и да оцелеят тези, които евентуално не са предразположени, аз бих го нарекъл евгеника – псевдонаучен расизъм. Знаем до какво доведоха такива идеи преди по-малко от век. Пробутването на идеята за стаден имунитет по същество е точно товa.


Имунологът д-р Велизар Шиваров

Според доктора още през април е било ясно, че пандемичният процес ще върви с разпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, които са резистентни към това заболяване.

"Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките. Не би трябвало никой да бъде учуден от това, а напротив", каза д-р Шиваров.

Според лекаря още през април е било ясно, че пандемичният процес ще върви с разпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, които са резистентни към това заболяване.

"Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките. Не би трябвало никой да бъде учуден от това, напротив", каза д-р Шиваров.