Първата индийска лунна сонда “Чандраян-1”, която вчера излезе в орбита около Луната, започна сондиране на Луната, съобщи за РИА “Новости” говорителят на Индийската организация за космически изследвания С. Сатиш.
Продължилото почти три седмици пътешествие на “Чандраян” приключи благополучно снощи, когато плановото включване на двигателя снижи орбитата на космическия апарат до 100 км. По думите на Сатиш в петък през нощта в предварително определена точка на повърхността на Луната ще бъде “хвърлена” отделяема сонда, която при снижаването си ще направи снимки и ще анализира състава на най-тънката лунна атмосфера, предавайки получените данни на ”Чандраян”. Всичките останали намиращи се на борда на изстреляната на 22 октомври космическа сонда десет прибора - фотокамери, спектометри и радари, ще се активират в най-скоро време. “Анализът на получената информация ще изисква време. Първите резултати могат да се очакват едва след няколко седмици”, каза Сатиш. До момента вече са включени два прибора – камера за картографиране на повърхността на Луната и дозиметър за радиацията, съобщава РИА “Новости”.
БЛИЦ припомня, че българска апаратура лети на борда на първия индийски космически кораб "Чандраян-1" до Луната – това е спектрометър за дозата космическа радиация със съкратено име RADOM (RAdiation DOse Monitor). /БЛИЦ