Хората да купуват традиционните храни за Великденските празници само от регистрирани търговски обекти, а не от багажници на автомобили. За това призова в сутрешния блок на БНТ директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински.
В регистрираните търговски обекти до голяма степен има проследимост и гаранции за качество на храните. Ако на агнешкото месо няма печат, това означава, че не е от регламентирани кланици, уточни експертът.

При нелегалното агнешко човек рискува собственото си здраве и здравето на семейството си, тъй като няма никакви здравни гаранции за месото. Понякога рискът за здравето от заразено месо остава и след термичната обработка, предупреди д-р Кулински.

По думите му яйцата при определени условия също могат да бъдат рискова храна – при наличие на салмонелната бактерия. Хората трябва да внимават за кода на черупката, който се състои от две букви и десетина цифри, което гарантира, че яйцата са с регламентиран произход, обясни експертът. За да носи една храна наименованието био, трябва да отговаря на много строги условия. Сертификацията е дълъг и скъп процес. Ако производителят твърди, че козунакът е био, трябва да докаже, че всичките му съставки са сертифицирани като био, заяви д-р Любомир Кулински.

Той добави, че използването на оцветители при производството на козунак не е забранено, но това трябва да е упоменато на етикета.