Инспекцията по труда влиза на проверка в Народното събрание. Това съобщи директорът на изпълнителната агенция Гълъб Донев. Ще бъдат инспектирани служителите в парламента, като за това е бил подаден сигнал, коментира Донев, но без да посочи от кого.
"Няма никакъв проблем, ние изпълняваме нашите правомощия и задължения. Винаги, когато има, особено пък и в случаи, от такива институции ако има подаден сигнал и искане за проверка, ние извършваме такава проверка. Така че действително Народното събрание, то е проверявано и назад в годините," обясни Донев, цитиран от БНР. Той добави, че ще се проверяват трудовите правоотношения, работното време, заплащането, полага ли се извънреден труд, съответно заплаща ли се, отчита ли се.

Пред следващата година ще се удвои броят на проверките от инспекцията. Сега един инспектор извършва около 100 проверки годишно. За десетте месеца на 2008 г. са направени 29 000 инспекции, като за наказателните постановления, които са влезли в сила, събраните глоби са над 4 милиона и 400 хил. лева. /БЛИЦ