Стоян Конев е един от българите, които се завърнаха от Ухан. Той кацна на летището в София в събота.


Стоян Конев

Той разказа от първо лице за обстановката в Китай, мерките, които властите там са предприели, и дали наистина има паника сред жителите.

Стоян е на 35 години и всяка година пътува до Ухан за по няколко месеца. През това време там е аниматор.

Ето какъв коментара направи той пред в. "Монитор" във връзка с глобалната заплаха от коронавируса:

- Здравей, Стоян, първият ни разговор с теб всъщност беше още на летището в Пекин. Каква беше обстановката там, хората изплашени ли са и има ли паника сред гражданите?
- Здравейте, бих казал, че обстановката е нормална. Усеща се леко напрежение между чакащите, но хората се държат прилично и спазват всички указания, с което допринасят за това да няма паника.

Може да се каже, че опасността е минимална. По мое мнение много добре постъпиха в Китай, че затвориха опасните места, а другите са със засилени проверки. Докато се кача на самолета, минах през няколко прегледа... И това ще е при всеки полет, без значение че преди няколко часа съм проверен.

- Всъщност ти защо избра този маршрут?
- Избрах маршрута по два критерия - процент заразени в областта и достъпност от провинцията, в която съм. Вариантите бяха Шанхай, Пекин, Хонгконг и Банкок (Тайланд). За избора ми помогнаха най-вече китайските ми приятели, българският консул в Шанхай Димитър Пампулов и туристическият ми агент Лора Спиридонова, за което искрено им благодаря! Но, общо взето, прибирането ми до България ми струваше 2500 евро. Иначе сам си стигнах до тук... Влак, рейс, три самолета...

- Голямо приключение си имал…
- О, да. 34 часа път са ми достатъчни. Краката ми бяха толкова подути, че не си чувствах глезените.

- Какви точно са мерките, които се предприемат в Китай, разкажи по-подробно?
- Мерките за сигурност са на високо ниво, бих ги определил като доста сериозни. По гарите и летищата на всеки вход има термокамери, на прегледа на багажа пак, а преди качването на самолет, влак, рейс измерват също температурата. Не се допускат хора с висока температура - такива биват изпращани в болница.

Ресторантите и заведенията имат специално назначен персонал, който постоянно чисти и дезинфекцира! Това го виждам за първи път… Маските са задължителни. Една от причините да се забавя с прибирането ми беше именно рискът от пренасянето на вируса у нас.

- Редовно ли пътуваш за Китай, каква е целта на посещенията ти там?
- Посещавам Китай от четири години и прекарвам там по 2 - 3 месеца в годината. Предимно за най-големия им празник - Пролетния фестивал, или така наречената китайска Нова година. Веднъж съм ходил и през лятото, като тогава съчетах и екскурзия до Тайланд.

- С какво се занимаваш?
- Докато съм в Ухан, съм аниматор и учител по английски на деца (начинаещи). В България дълго време работих като печатар и съм такъв по професия, но от половин година работя като търговски консултант в телекомуникационна компания.

- Защо избра точно Ухан?
- Приятелката ми е от там. А и искам да уча китайски.

- Доколко реалистични са клиповете в мрежата, които се разпространяват и на които виждаме как хора буквално припадат по улиците? Твърди се, че това е заради коронавируса, който ги поваля веднага…
- Чувал съм за такива, но не съм виждал и не мога да коментирам.

- Имаш ли много приятели от Китай и те идват ли у нас?
- Имам 15 - 20 приятели в Китай, с които се виждам всяка година и винаги ги каня да дойдат до България, и те обещават всеки път, но засега само един от тях е идвал.

- С какво те привлича Китай?
- Китай е едно невероятно място, с много история, традиции и добри, отзивчиви хора. Място, на което може да се види и научи много! Тук "здравей" означава "добре ли си", хората се питат също "ял ли си" и ако отговориш с "не", ти дават храна.

Дисциплината е много добра и точно затова могат да се справят бързо със ситуации като тази. Ако това се беше случило някъде другаде по света, вече щеше да е плъзнало навсякъде. Изумиха ме още със строежа на новата болница. Не мисля, че друга държава би се справила за толкова кратко време.

- Първоначално беше казано, че няма никаква опасност вирусът да достигне до нашата страна, но вече не е точно така. Като направиш сравнение, как ще коментираш мерките у нас във връзка с коронавируса?
- Всъщност малко съм разочарован. На летището искаха да мина бързо и да не задържам опашката. После си взех колата и сам отидох до ВМА за преглед.

Извънредно! Стана ясно дали българите от Ухан са носители на коронавируса, а заразата вече...

Не ми направиха тест, защото заявиха, че нямам симптоми. Само че може да си носител на вируса, без да знаеш, и да го предадеш на някого. Сега ще спазвам карантина в домашни условия. Засега съм добре, надявам се, че нищо ми няма.

- Ще се откажеш ли да пътуваш скоро до Китай?
- О, не. Само да намерят антивирус и да махнат карантината в Ухан, се връщам. Надявам се това да стане до месец-два. А и багажът ми е там.