Саша Барън Коен може да е звездата на новия филм за Борат, но Мария Бакалова се превърна в неговия голям герой. Така започва въведението на журналиста Дейв Ицков в „Ню Йорк Таймс“. Да, българската актриса Мария е направила нещо непостижимо – получила е огромно интервю в храма на журналистиката. 

Българката Мария, която подлуди Америка, проговори пред „Ню Йорк Таймс“НовиниИнформация

Заглавието я анонсира като „изгряващата звезда“. Следва описание на филма и ролята на нашето момиче като Тутар, 15-годишната дъщеря на казахстански журналист, изигран от Саша Барон Коен. Той пътува до САЩ заедно с момичето си, което е едновременно и примамката, и участник в конспирацията, целяща да я „достави“ на американския вицепрезидент Майк Пенс.

Комедията предлага неочаквани преживявания, включително и придобилото невероятан популярност интервю с Рудолф  Джулиани (бивш кмет на Ню Йрок и юридически съветник на Доналд Тръмп). 

Тутар открива себе си, докато привлича вниманието на тихото (понякога не толкова) женомразство.

Това е големият пробив за Бакалова, 24-годишната българска актриса, продължава „Ню Йорк Таймс“.Нейните предишни изяви (дори в италианския сериал „Гомора“) не са успели да донесат вниманието, което получи в ролята на първична тийнейджърка, която открива, че жените могат да четат, шофират и мастурбират.

Българката Мария, която подлуди Америка, проговори пред „Ню Йорк Таймс“НовиниИнформация

Както самата Бакалова обяснява през „Zoom” в интервюто,  тя гледа на продължението като фундаментална история за образованието и освобождаването на Тутар.

„Това е филм за това как едно момиче може да порасне и ще порасне“, обяснява Мария от Ел Ей, където в момента живее. „Затова как се отнасят с теб хората, само защото си жена и какви са възможностите пред теб“.

За Бакалова ролята в хитов американски филм е отлично признание и за родната страна.

„Подобни неща не ни се случват на нас, българите. Обикновено ни дават някаква малка роля във филмите, две-три появявания в кадър като проститутка или мафиот. Затова съм изключително благодарна на Саша, който позволи на един източноевропеец да изиграе толкова силен и сложен герой“, казва Мария.

-   Как започна всичко в България, как станахте актриса?

- Започнах да пея на 5 или 6 години, тръгнах и на уроци по флейта. Исках да откривам още и още. Исках да избягам от реалността. Играейки, ти може да бъдещ някой друг. Може да направиш всичко! Може да живееш дори на Марс. Бях наистина обсебена от скандинавското кино и движението Догме 95. Вдъхновяваха ме актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман: колко силни могат да бъдат и какви важни истории могат да разказват.

-  Бяхте ли пакостница?

-  Всъщност, не. Бях много дисциплинирано дете. Четях много книги. На 15-16 години бях обсебена от Достоевски. Била съм на 10 години, когато е излязъл първият "Борат" и не го бях гледала, докато не ми дадоха ролята. А и да бях гледала тогава, едва ли щях да разбера нещо.

-  Как разбрахте за кастинга и решихте да участвате?

-       Разбрах от приятел, че има отворена позиция за водеща роля в Холивудски филм. Мислех, това няма да стане. Ние сме българи. Никой няма да ни види във водеща роля. Все пак пуснах свои записи, те ми се обадиха за пробни снимки в Лондон. Но проектът беше доста конфиденциален. Мислех си, Боже, това наистина ли е проект? Мислех си, че е някаква схема за трафик на хора. Нямах никаква идея, че ще срещна Саша – беше наистина голяма изненада.

- Как се подготвяхте с него в Лондон?

- Всъщност, бяха три дни на „скрийн“ тестове. През първия имахме малка репетиция. После започнахме да работим с обикновени хора. Те трябваше да повярват, че сме напълно нормални хора като тях самите, а не актьори, които работят върху филм. Трябваше да останем под прикритие.

-  Вие със Саша играете Тутар и Борат, кои бяха хората срещу вас и как ги избрахте?

- Бяхме в къщата на една много сладка, готина, възрастна двойка англичани. Влязохме по нашия луд начин. Не съм много сигурна как ни възприеха. Но нека не разкриваме как работи цялата магия. Саша е човекът, който знае как да задейства тази машина.

Българката Мария, която подлуди Америка, проговори пред „Ню Йорк Таймс“НовиниИнформация

- След като стартирахте снимките на самия филм, как Саша ви описа образа на Тутар?

-  Саша ми обясни, че Тутар трябва да е лудичка като Борат, дори по-луда. Тя трябва да е тотално объркана – кое е правилно, кое грешно, а по време на пътуването да се научи да бъде нормално човешко същество. 

Да, това е сатира и понякога преувеличава, но ме накара да се замисля какво би било да живея такъв живот, дори наужким. Ще бъда ли щастлива да се отнасят с теб по такъв начин. Целта на целия ти живот да бъде просто да те омъжат и заживееш в клетка.

- И как нейният мироглед е пречупен от сексуалните трансформации с нейното тяло, която тя приема погрешно?

- Това е метафора как патриархалното общество ни кара да се държим, какво очакват околните. Трябва ли да се срамувам от менструацията? От това, че имам косми по тялото! То това, че съм жена? Точно това си мисли Тутар в началото и Саша иска да покаже, че годината е 2020 и хората трябва да се отнасят един с друг като напълно с равни.

-  Когато срещаме за първи път Тутар, тя е напълно занемарена, как се справихте с тези сцени?

- Нещо като хипноза е. Просто го правиш. Решихме, че трябва да оставя да израснат натуралните ми косми по тялото. В Ел Ей обаче е доста горещо през повечето време. Всеки път, когато трябваше да нося рокля или блуза, можеше да видите космите под мишниците ми или тези на краката. Истински отврат!

Но косми по лицето ми никога не растат! Опитах. Веждите ми никога не растат. Там прибягнах до моята гримьорка Кейти Фрей. Останалото обаче е истинско. 

Беше истински вълнуващо, когато най-после се обръснах – можех да чувствам вятъра по кожата на краката си и рамената.
 

- Имаше ли моменти, в които беше трудно да останете в образ?

- Когато Саша започва да прави своите неща и ти си точно до него, той изглежда напълно сериозен. Трябваше да играя, че това е най-нормалното нещо. А в същото време те напушва страшен смях. В някои моменти просто не може да спреш. Саша ме научи на един трик – да кръстосам пръсти, да поставя цялото напрежение върху тях и така да спра да се смея.

- Има ли образи, на които симпатизирате? Джанис Джоунс, жената, наета за гледачка на Тутар, наистина беше много мила с вас? Чувствахте ли, че я подвеждате?

-  С нея изкарахме може би 5-6 часа. Тя е човекът, когото виждате и на екрана. Просто невероятна! Тя не е актриса – тя просто иска да помогне на Тутар. Да накара Тутар да се оценява, да следва мечтите си, да се образова. Всички ние имаме нужда от хора като Жанис. Тя е ангел!

- Имаше ли моменти, в който се чувствахте физически застрашени?

- Саша е моят небиологически баща и ще остане такъв завинаги. Вярвах му от самото начало, знаех, че няма да ме постави в опасна ситуация. 

В същото време имахме охрана, която можеше да ни помогне във всеки един момент.  Може би по време на сцената, когато бяхме в хотела и Руди Джулиани повика полицията: уплаших се, че нещо ще стане. За радост, избягнахме го.

-  Знаехте ли кой е Джулиани, преди да се запишете за интервю с него?

-  Знаех, защото 9/11 e нещо, което всеки трябва да помни. Това е един от най-тежките мигове в новата история. Но аз не съм американка, не влизам в американската политика. Не се смятам за достатъчно информирана за ситуацията в Америка и политическата система. Но Саша живее тук от дълги години. Вярвам му!

-  Как се приготвихте със Саша да заснемете тази сцена (б.а. настана огромен скандал, защото Джулиани си загащва ризата, докато „журналистката“ нахлу в хотелската му стая. Адвокатът на Тръмп обвини Саша Барън Коен в политическа провокация)?

- Говорехме доста нашироко за различните сценарии. Как трябва да реагирам – така ли, иначе ли. Но при всички варианти бях уверена, че Саша ще ме спаси, ще спаси сцената, няма да настъпи нещо ужасно. Той е моят ангел пазител.

 

 

- И все пак, бяхте ли нервна при заснемането?

- Да, бях нервна. Сърцето ми щеше да изскочи. Но Саша хареса това, човек трябва да е нервен в подобна ситуация. Каза да използвам нервите си. 

 

 

-   Джулиани каза, че никога не се е държал неприлично с вас, просто е загащвал ризата си, но много зрители вярват, че просто е правил нещо нередно. Какво всъщност се случи?

-  (Смее се). Видях всичко, което и вие виждате. Ако се гледали филма, това е нашето послание. Искаме всеки да види лентата и да отсъди сам.

-  Но стигнахте ли до ваше лично заключение какво всъщност прави?

-  Там съм с гръб към камерата, в огледалото може да се види какво прави той.

-  Добре, какво мислехте, че се случва? Единственият друг човек ли бяхте в стаята? Имахте ли сигнал какво прави Джулиани?

- (Дълга пауза). Какво мислите вие, че прави?

 

 

-  Виждам, че и двете интерпретации може да са верни. Но аз не съм бил там, виа бяхте. Имате ли мнение все пак?

-  Саша скочи бързо в стаята, защото се разтревожи за мен. Ако беше закъснял, не знам как щяха да се развият нещата. Но той дойде навреме.

- Знаеше ли Джулиани, че Тутар е на 15 години, когато се съгласи на интервюто?

-  Не съм човекът, който урежда интервютата, така че когато стигнахме до сцената, просто я направих, не се представих. Не мога да съм сигурна какво е знаел.

- Джулиани беше масово осмян и критикуван, че е направен на глупак от създателите на „Борат“. Чувствате ли се зле от това?

-  Филми като този показват истинските цветове на хората. Показва истинската Джанис. Истинската дама в Синагогата. Ще покаже и истинския характер на Руди. Всеки сам е отговорен за своите решения. Така че – не се чувствам зле.

- Какво научихте за американците, живеейки сред тях след пускането на филма?

- Бях страшно щастлива да видя колко щастливи са те след уикенда (последвал президентските избори). В моята страна е имало и има години и години на политически промени. На политически системи без реално право на вот. Сега видях как хората всъщност го правят, после всички са на улиците, празнуват, плачат, танцуват и пеят. Това може би е едно от най-красивите неща в моя живот. 

Наистина бях вдъхновена да видя за първи път в историята жена като вицепрезидент.  Също като във филма – жените можем всичко. И понякога правим нещата по-добре.

Превод Ивайло Йолчев, Марица