Вирусите протичат с хрема и болки в гърлото, може да са и без температура. За грип не можем да говорим, тъй като все още няма положителни проби - не само у нас, но и на Балканите и в Европа, казва в интервю за "Монитор" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
 

- Д-р Кунчев, върлуват ли вече есенните вируси, има ли скок на заболеваемостта?
- Повишаване на заболеваемостта има леко - до около 32 на 10 000. Това е сравнително ниско, тъй като по време на грипни епидемии стигаме до над 300. Така че сега сме твърде далеч от епидемична ситуация.
 
Но последните две-три седмици наистина има постепенно увеличение, което е очаквано. Вече сме в сезона на есенните вируси. За грип не можем да говорим, тъй като все още няма положителни проби - не само у нас, но и на Балканите и в Европа.
 
Твърде е рано за циркулацията им. А особено ако има малко по-резки промени в температурите, както се очаква, заболеваемостта ще се увеличи. Но и сега има отделни райони, където вече е по-висока.
 
- За кои райони става дума?
- Прави впечатление Стара Загора, където миналата седмица заболеваемостта е 110 на 10 000. Разбира се, там може да се дължи на по-добрата регистрация просто, но явно това е един от засегнатите райони.
 
Също така се наблюдава увеличение в Плевен, Пловдив - по 60-70 на 10 000. Но не става дума за нещо особено. Дори в сравнение с миналата година цифрите са много по-ниски. От 1 октомври започваме по-интензивно изследване на проби от хора с различна клиника от всички райони.
 
Както и мои колеги вече изтъкнаха, в момента няма грипни вируси, но има респираторни. Те се предават по въздушно капков път - много лесно и бързо. Разликата е, че протичат доста по-леко. Затова и трудно се отразява в статистиката, тъй като много малко хора ходят на лекар.
 
Ако не става дума за малки деца, възрастните го карат на крак. Провеждат самолечение, тъй като продължава от 3-5 дни. Малко хора посещават лекар за запушен нос и леки болки в гърлото. Има изключения, разбира се. При някои протича по-тежко, но това е рядко.
 
- Какви точно са оплакванията?
- Типичните симптоми за респираторно заболяване. Основно протича със засягане на горните дихателни пътища. Може да има субфибрилна температура, но не е задължително, болки и дразнене в гърлото, запушен нос.
 
Рядко обаче се стига до сериозна кашлица. Обикновено отминава за 2-3 дни.
 
- Вярно ли е, че става дума за пикорнавируси и какво точно представляват те?
- Това са група от вируси. Те са разнообразни и минават на отделни вълни до януари.
 
Не че са водещи климатичните условия, но когато имаме по-резки смени на температурите, особено надолу, се ускорява заболеваемостта. Лигавицата става по-чувствителна, защото резките промени са стрес и за нея.
 
- Какви мерки трябва да предприемем?
- Мерките са предимно ограничаване контактите от видимо болни хора, добра хигиена, защото много често тези вируси се предават не само по въздушно-капков път, но и чрез замърсени предмети, играчки, пипане на замърсени повърхности.
 
И когато не се мият ръцете и си пипат очите и устата, също се заразяват. Не казвам, че тези мерки са кой знае колко ефективни, но то няма и друго кой знае какво да се направи.
 
- Трябва ли майките да прибягват веднага до лекарства?
- В никакъв случай. Ако не е прераснала в нещо по-сериозно, а това е изключение при риновирусна инфекция, един здрав организъм се справя бързо. Дали трябва да се приемат допълнителни стимуланти, витамини, е въпрос на преценка на лекар.
 
Но аз не съм привърженик на допълнителен прием на витамини в големи количества. Ако се храните балансирано, получавате достатъчно от необходимите елементи.
 
Както казах, най-вероятно със застудяването на времето ще има и повече болни, но не можем да говорим за епидемична обстановка и за грип.
 
- Време ли е да се ваксинираме?
- Трите последни месеца на годината са подходящи - октомври, ноември и декември. Така че ще имаме достатъчно време. Статистиката показва, че у нас грипната епидемия е втората половина на февруари.
 
Това означава, че дори да се ваксинираме и януари, имаме време да изградим имунитет. Отговорът е три седмици след това.
 
Но ноември и декември са изключително подходящи, надявам се, че дотогава ще имаме дългоочакваната безплатна ваксина за възрастните хора. Така те ще могат да се възползват.
 
- Кога ще е налична тази ваксина?
- От фирмата обещаха, че могат да я доставят в края на октомври.
 
- Миналата година като никога ваксините не достигнаха, тъй като имаше повече желаещи. Може ли да се стигне до същата ситуация и тази зима?
- Много е трудно да преценим. Истината е, че заради това, че има ниска покриваемост, която е 2-4%, е трудна прогнозата.
 
Вярно е, че миналата година количеството на внесените ваксини не достигна, въпреки че общо взето всяка година е едно и също. Тази зима дори ще бъдат повече. Само по програмата за възрастните хора ще осигурим 150 000 безплатни.
 
Още толкова фирмите пускат и на свободния пазар. Така че ако и това количество не достигне, ще го имаме предвид от следващата година да се внасят повече.
 
- А препоръчително ли е малки деца да се имунизират против грип?
- Няма ограничения. Ваксините са препоръчителни за деца над шест месеца, защото се смята, че до тази възраст то е предпазено с антителата на майката.
 
- Овладяхме ли ситуацията с морбили, има ли затишие?
- Затишие има определено. За разлика от разгара на епидемията, който беше март-април и седмично регистрирахме между 80-90 случая, сега регистрираме по 3-4. Това е значителен спад, но продължава да има заразени, което означава, че вирусът циркулира.
 
И където има неваксинирани деца, ще се разболеят. Затова искахме да обхванем най-рисковите райони. Издирваме деца, които са в писъците на общопрактикуващите лекари, но не са намерени месеци наред. Така че ефект има, но има още какво да се желае.
 
- Ще ви помоля да коментирате и една друга нашумяла тема-тази за фалшивите болнични. Къде да се засили контролът - при джипитата или да се предприемат други мерки?
- Тази тема ми е малко далечна. Злоупотреби наистина има, така че трябва да има по-засилен контрол. Очевидно има хора, които явно искат да си останат вкъщи, и ползват облаги. Там, където има съмнения, е нормално да има механизъм за стопиране на тези злоупотреби.
 
Визитка:
 
Роден е на 19 октомври 1959 г.
През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково
От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство
От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ