По предложение на парламентарната енергийна комисия Народното събрание прие единодушно поправка в Закона за енергетиката, която от 1 януари задължава всички производители да продават през енергийната борса. Това е важна стъпка към прозрачност, предвидимост и либерализация на пазара, коментират в бранша. По този повод БЛИЦ потърси Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента. Ето как той отговори на въпросите на Ивайло КРАЧУНОВ.
- Г-н Добрев, вярно ли е, че група търговци на електроенергия са се готвели да създадат напрежение в държавата с увеличение на цената на тока, преди вчера Народното събрание да приеме единодушно поправката, която от 1 януари задължава всички производители да преминават през енергийната борса?
- Проблемът се състои в това, че през последните няколко месеца видяхме рязко увеличаване на цените на електроенергията за бизнеса. Цената от около 70 лева за мегават през лятото и предишните две години, скочи до 80-90, дори и до 100 лева за мегават само през последния месец.


Тази електроенергия се продава от няколко търговци, които разполагат с всичката електроенергия на свободния пазар. 

Нашето подозрение, тъй като не виждаме друга причина за внезапното увеличение на цената, е, че тези търговци се опитваха да създадат изкуствен дефицит, с коЙто след това да увеличат цените и да рекетират бизнеса.

Това, което парламентът направи вчера, е да приеме окончателно поправка в Закона за енергетиката, и то с пълно мнозинство от всички представители в Народното събрание, с която се създадоха правила за продажбата на електроенергия на свободния пазар. От 1 януари 2018 г. това ще става прозрачно през енергийната борса, а не с незнайно как организирани търгове от 4-5 търговци.

- Кои търговци визирате?
- Поименно не мога да ги назова, защото не ги знам, но е факт, че има над 100 лицензирани търговци на електроенергия в България.

Бизнесът има желание да купува директно електроенергия от централите, но това не можеше да се случи, защото печелившите във всички търгове се оказваха един много ограничен кръг от фирми.

Възможно е този ограничен брой фирми да са договорили тази политика по изкуствено за мен увеличение на цените на електроенергията, на което сме свидетели през последните месеци.

Включително вчера получих писмо от едно малко предприятие, което е било уведомено от неговия доставчик на ток, че му увеличава цената от 80 на 120 лева на мегават. Това е близо 50% увеличение на цената на електроенергията само за един месец! Такова нещо не бива да се позволява и затова променихме Закона за енергетиката.

От началото на новата година електроенергията на свободния пазар ще се продава през борсата. Всеки, който иска, ще може да участва на търговете и да си закупи електроенергия по пазарна цена, а не по манипулирана цена.

- Означава ли това, че кръгът от бизнесмени, за които говорите, са се надявали, че действията им ще останат незабелязани от контролните органи и те ще могат да рекетират правителството?
- Според мен те дори не вярваха, че Народното събрание ще успее в такива кратки срокове да приеме промяна в правилата, с която ще предпази бизнеса в България от спекулативното увеличение на цените на електроенергията.

В последната седмица въпросните търговци изпратиха множество отрицателни становища срещу промените, даваха интервюта, в които се обявяваха срещу поправката в Закона за енергетиката по неясни причини.

Но вчера Народното събрание направи така, че от 1 януари 2018 г. електроенергията за бизнеса ще се продава на свободен пазар.

Чрез Вашата уважавана медия искам да предупредя търговците да не спекулират с цени и договори до края на месеца, защото ако го направят, ще бъдем принудени да подадем сигнал до компетентните органи.

- Разчитали ли са недобронамерените търговци, че ще притиснат кабинета с повторение на протестите, заради които премиерът Борисов подаде оставка през 2013 година?
- Не бих искал да навлизам в крайни заключения, но е факт, че имаше проблем, който вчера бе разрешен от Народното събрание.

Въпросните търговци да престанат с действията си по изкуствено увеличаване на цената на електроенергията за бизнеса. В противен случай ще се обърнем към прокуратурата!
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ