Костадин Георгиев, станал популярен като Коцето Калки, е сред най-колоритните изпълнители на родната сцена. Въпреки че сърцето и душата му са отдадени на музиката, той завършва Медицинската академия. Изборът между музиката и медицината бил един от най-трудните в живота му. След като специализира като стоматолог, той работи три години като зъболекар в село Церово, а по-късно става асистент в Катедрата по детска стоматология на Медицинския университет. През 1987 със свои колеги лекари и стоматолози създават емблематичната група “Медикус”, с която издават три албума. Коцето жъне успехи не само като певец, но и като актьор. Участва в игралния филм “Мисия Лондон”, в легендарната театрална постановка “Секс, наркотици и рокендрол” и в известния мюзикъл “Исус Христос суперзвезда”. Ето какво разкрива Калки в специално интервю за колегите от "Труд".


– Калки, в края на лятото ти предстои сватба. Как прекарвате ваканцията с любимата ти жена Мартина?
– Сега сме на морето и смесваме полезното с приятното – с Мартина редуваме карането на сърф с музикалните ни участия, като се стремим да не прекаляваме с ангажиментите, за да ни остане време наистина да си починем. Иначе думата сватба е много силна, защото ще сме само двамата и един свещеник, плюс синът ни Теди, който ще бъде свидетел. Ще е нещо много скромно.

– С Мартина планирате ли обща песен?
– Може да очаквате от нас нов дует през есента. Ще е любовна песен – романтична блус-балада – “Къде отиде любовта?”

– На 7-ми април твоята група “Медикус” имаше юбилей – 30 години на сцена. Ще правите ли скоро нов концерт?
– Цялата година протича под егидата 30 години “Медикус”. Скоро участвахме в големия рок фестивал “Хилс ъв рок” в Пловдив, а сега през октомври ще открием най-големия рок клуб в София – “Сити стейдж”.

– Кой е любимият ти спомен с групата или най-силно изживяване за тези 30 години?
– Имам любим спомен с групата от най-ранните ни години – от участието ни на Световния кънтри фест в Полша, където свирихме две поредни години. Тогава вестниците там писаха за нас, че сме най-добрата кънтри акапела в Европа, както и за нашето страхотно представяне там.

– Кога според теб ще дойде Векът на любовта, за който пееш в една от песните на “Медикус”, сред тази агресия и насилие, които ни заобикалят?
– Според мен предстои много дълъг период на човечеството да узрее и този век ще дойде, когато хората се научим да живеем отговорно към планетата и останалата част от човечеството. Също така, когато всеки стане отговорен, дори и за своите мисли, а не само за постъпките си. А ако говорим за политика, когато започне да се спазва редът в Европа и редът в България. Не искам Европа и България да бъдат съсипани от хора, които управляват зле и смятам, че всички трябва да се борим срещу това.

– Коя е темата, която те вълнува най-много?
– Презастрояването и системното съсипване на София и на Черноморието.

– Тази година имахте турне в Австралия и Нова Зеландия с представлението “Секс, наркотици и рокендрол”. Как си обясняваш огромния успех на този спектакъл, който се играе вече 25 години?
– Неговата магия все още остава загадка, но има няколко компонента, които ще привличат публиката още дълги години. На първо място според мен е играта на Ивайло Христов, но това върви за ръка заедно с невероятния сценарий, а също така и факта, че ние с Дони умеем да импровизираме в този спектакъл. Това вероятно добавя един малък чар. Спектакълът още от 2015-а, когато заминахме за САЩ и Канада, е в едно почти постоянно турне. Едно от местата, на които ни предстои да заминем в късната есен, е Израел. Там вече бяхме през 2000-та година с Дони и Мишо Шишков по случай милениума. Тогава за 6 дни обиколихме повечето от свещените места, а те са наистина уникални.

– Какво те впечатли в Австралия?
– Бяхме в пет-шест града, посетихме един парк с диви животни на свобода и там можеш да галиш кенгуру, например. Гмуркахме се също така при Големия коралов риф, уникално впечатляващо място, изпълнено с малки островчета – там дори успяхме да поплуваме с огромни костенурки. Като се гмурнеш в този различен свят, разбираш колко красива е нашата планета и защо трябва да я пазим.

– В живота чувствал ли си се като герой от “Секс, наркотици и рокендрол” и имал ли си досег до наркотиците и живот на ръба?
– Как да кажа – ние сме се докоснали до рок славата с “Медикус”. Времената бяха други, имаше голяма рок публика и момичета, които те преследват. Слава Богу, от наркотиците съм се опазил, явно не ми понасят и не изпитвам някакъв афинитет към тях, дори към тревата, да не говорим за по-сложни неща. Остава сексът, нещо което е присъщо за всеки човек и се надявам с годините, да продължаваме да се държим в тази област. (Смее се.)

– Дали си овладял тайните на тантрическия секс?
– Те се овладяват цял живот тези тайни. (Смее се.) Идеята всъщност е чрез определени енергийни практики да се получи пълно сливане на енергиите на двамата партньори, като тогава се получава много по-пълно изживяване. Постига се с конкретни упражнения, свързани с енергийна медитация и движение на енергията по тялото. Аз не съм се задълбочил много, но съм запознат с основните принципи и практики.

– А кой е твоят естествен наркотик?
– В сърцето ми е музиката и тя е един вечен наркотик за мен и най-голямото ми вдъхновение – музиката и творчеството в по-широк смисъл са най-сериозният наркотик. А ако говорим сериозно за наркотици, то има и естествени наркотици като диметилтриптамина например, който се образува в епифизата и когато човек активира тези хормонални системи чрез йога и други неща, тогава се достига до едни по-висши състояния.

– Случвало ли ти се е да излезеш от тялото си по време на медитация?
– Всички излизаме от тялото си по време на сън. В процеса на медитация, също ми се е случвало и тогава съм попадал в пространство, наречено поезия. Голяма част от написаните ми песни са вдъхновени оттам.

– Сега, като имаш сериозна връзка и дете, сигурно вече си моногамен и дивите рок нощи отдавна са зад гърба ти?
– Така е, животът ми вече тръгна в едно по-моногамно русло, младостта предразполага към други неща, но като дойдат семейство, деца и отговорности, човек започва да клони към моногамия.

– По душа обаче май си си останал едно вечно хипи. Свободен дух като теб, сигурно предпочита натурализма и по-дивите къмпинги, вместо традиционните плажове?
– По принцип ми харесва да съм натурист, да се шляя гол и да ходя по диви места, но не обичам да го правя пред хората, достатъчно са ме одумвали и нямам нужда от повече одумки и на тази тема.

– Има ли твои фенки, които са те атакували не само след концерти, но и докато практикуваш като стоматолог?
– Имаше преди едни фенки, които идваха редовно до Стоматологичният факултет, но с течение на времето се отделих оттам и направих практика с по-подбрани пациенти. През 90-те години идваше едно момиче, което пожела да му вградя в зъба парченце от струна на моя китара.

– Направи ли го?
– Да, направих го, все пак това беше нейното желание. Имаше всякакви забавни случки. Сещам се и веднъж, когато ми отрязаха кичур от косата, без да го очаквам – тогава ни бяха обградили фенки и докато раздавах автографи, те ме изненадаха с ножицата. (Смее се.) Имаше и една по-възрастна фенка, Борянчето – тя идваше на всичките ни концерти, съпровождаше ме и до работата, а после ме изпращаше почти до нас – много вярна почитателка.

– Какво те накара да се влюбиш точно в Мартина?
– Тя тази работа е компонентата Х, нещо което е неизвестно, а може би е и кармично. По някакъв начин вибрационните полета на хората са завибрирали в една и съща честота, от гледна точка на ядрената физика и оттам нататък е действала химията. Също така Мартина е и пианист-виртуоз, излъчва своя чар и е нормално да съм бил привлечен от нея.

– Мислите ли за още едно дете и работите ли вече по въпроса?
– И на двата въпроса – да!

– Случва ли ти се да се отчаеш, или обезвериш и как си обясняваш факта, че много известни рок музиканти решават да сложат край на живота си?
– Това ми се е случвало в по-младежките години, но с течение на времето човек добива увереност в собствените си сили и възможности, а колкото повече опит трупаш и намираш повече сили да продължиш напред и да се бориш. Явно тези, които не успяват да продължат, не са преодолели своята неуравновесеност, не са работили достатъчно върху моделите си на поведение и себеусъвършенстване. Човек трябва непрекъснато да се развива и усъвършенства с всеки един ден.

– Срещал ли си се с шамани и лечители с необикновени способности?
– Два пъти в България беше един тувински шаман – Николай Ооржак. Той е овладял лечебното шаманско пеене и притежава уникалната дарба да пее на два гласа, феномен, характерен главно за този регион на света. По нашите земи също е имало много интересни лечителски практики. Траките например, са лекували само с думи, това е традиция, която се е запазила и досега в някои народни практики. Аз в годините съм виждал баби, които умеят да баят и вярвам, че думите носят силна лечебна енергия. В Индия тази традиция също е запазена в т. нар. лечебни мантри – това са слова на санскрит с много силна енергия.

– Най-мистичното енергийно място, което си посещавал?
– Може би това е голямото ни пътешествие през 96-а година, когато минахме през Индия и Непал. Бяхме в различни ашрами както и в столицата на Далай Лама. В един от манастирите там дори ни показаха скалпа на снежния човек – Йети. Прилича на оранжева перука и го държаха в една огромна прозрачна кутия, но въпреки желанието ми да си взема косъм от него и да го дам за ДНК- изследване, те не ми позволиха. Един монах ни разказа за мистични срещи с него. Негов приятел – тибетски лекар, бил отвлечен от мъжки Йети и заведен при женската, която била погълнала рибена кост. Той успял спокойно да извади костта, а после се прибрал невредим. Монахът ни подари и няколко рисунки, които е направил по тази история.

– Много известни артисти и певци признават, че са виждали НЛО. Ти имал ли си подобни преживявания?
– Не, не съм имал точно такива, но съм виждал не един, а два черепа на извънземни същества, намерени тук в България. И двата са открити от различни хора, необичайни са по форма и дори са изследвани, като действително се оказва, че те са от вид, който не е срещан досега на Земята – нещо, което е много интересно. Според очевидците, които са ги намерили, наблизо е имало обгорени и разтопени камъни, вероятно резултат от катастрофа, случила се с летателен апарат. Контактувал съм и с хора, които са виждали извънземни. Естествено е да допуснем, че не сме сами във Вселената и има различни видове извънземни, само тези които са посещавали нашата планета, са може би повече от 50 вида.

– Ти изигра Исус Христос в известния мюзикъл. Вярваш ли, че Христос те закриля?
– Да, със сигурност – след като съм приел кръщение по свое собствено убеждение, значи съм усетил дълбока връзка с него, но считам, че тази връзка е лична и тя трябва да е ежедневие. Всяка сутрин човек трябва да призовава божията сила да му помага и да го води по пътя му.

– Любима мисъл?
– Всеки ден да бъдем по-добра версия на самите себе си.