Момиче на 20 години загина в кошмарен инцидент на столичния бул. "България", след като неин приятел се заби в уличен стълб. Преди дни МВР и ГДБОП разбиха бандата на Темерута, а под прицел са престъпни групи за източване на дебитни и кредитни карти. По горещите теми потърсихме мнението на вътрешния министър Младен Маринов. Ето как МВР шефът отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
-Г-н Маринов, през изминалата нощ стана тежка катастрофа на столичния булевард "България", в която загина 20-годишно момиче. Какво показа разследването на полицията?
-За пореден път искам да обърна внимание на всички, че превишената скорост е опасна и убива. В случая се касае точно за това - превишена скорост и изгубване на управлението на автомобила от млад водач, който е едва на 19 години. 


Момиче загина в страшна катастрофа на бул. "България" в София!

Да, той е бил правоспособен, но без опит зад волана. Загиналото момиче се е возило на задната седалка, но вследствие на силния удар е изхвръкнала от автомобила, а тялото й е прелетяло близо 30 метра.

Използвам случая да кажа пред вашата медия, която е четена и разглеждана от много хора, да призова хората да внимават със скоростта и управлението на автомобилите, особено в условия като тези през изминалата нощ, когато имаше лек дъжд и заледявания.
 - Виждам, че има засилено полицейско присъствие не само на основните пътни артерии в София, но и на автомагистралите. Но има ли как да бъдат предотвратени смъртоносни инциденти, особено когато по-младите шофьори получават криле зад волана и карат като побеснели?
- Полагаме всички усилия с това, с което разполагаме като ресурс, правомощия и задължения, които са разписани в закона, за да намалим подобни случаи като този от снощи. Но и аз съм убеден, че не става само с полицейско присъствие и налагане на глоби.

Става въпрос и за самосъзнанието на всеки участник в пътното движение. Мерките, които взимаме, ограничават инцидентите, но ние като общество трябва да осъзнаем, че в някои случаи сами със собственото си поведение допринасяме за тези неприятни случаи.

- Преди няколко дни МВР съвместно с ГДБОП и прокуратурата неутрализира престъпна група за разпространение на наркотици, в която основното разпознаваемо лице беше Радослав Иванов-Темерута. Каква информация може да предоставите на обществото за тази конкретна банда?
- Това е операция на ГДБОП съвместно с областни дирекции на МВР. Към момента тече разследване и информация не мога да дам, но мога да кажа, че това е престъпна група, което е заемала сериозно място в наркоразпространението.

Като цяло отчитаме проблем, и то най-вече свързан с най-леките наркотици - марихуаната. Наскоро в Русе беше неутрализирана оранжерия за отглеждане на марихуана, която беше направена по последна дума на техниката, така че в нея да се отглеждат качествени растения. Проблемът с леките наркотици е сериозен, лошото е, че подрастващите не го приемат като нещо нередно и заплаха. Но ние гледаме сериозно на този проблем. 

- Радослав Темерута е от втория ешелон на криминалния контингент, но въпреки това отдавна не беше арестуван бандит с прякор. Ще има ли и други разпознаваеми лица, които да му правят компания в килията?
- Това, че той не е бил във фокуса на общественото внимание, не означава, че колегите не са работили. Разследването продължава.

- Какво се случва с престъпните групи, които се занимават със скимиращи устройства и източване на кредитни карти, които бяха назовани от премиера Бойко Борисов като основния имиджов проблем за страната ни в Европейския съюз?
- Това е един вид актуална престъпна дейност, при който със сравнително малко усилия и риск за лицата, които се занимават с нея да бъдат хванати носи големи печалби.

Поради тази причина има много групи, които се занимават с тази престъпност. Основно те извършват тази дейност в чужбина, където това не е много известно и местните служби все още не са насочили ресурс за противодействието й, а паралелно с това ходят много туристи и граждани от други държави, курорти и острови за определен период от време.

Знаете, че подобни групи действат на определени острови, които са посещавани от туристи от различни страни. Това предполага тази престъпна дейност да направи всичко възможно, за да постигне целта си.

Този вид престъпници са много изобретателни и гъвкави. Те променят постоянно местонахождението си и схемите, по които работят. Използват като съучастници хора, които не присъстват в полицейските регистри, за да теглят парите и да поставят скимиращите устройства на банкоматите. Това са престъпници, които са на по-високо интелектуално ниво.
 

- Едни от тези хора са Кленовски. Бащата беше арестуван в операция на Интерпол именно за такава дейност, а след като бе освободен заедно със сина си има данни, че са се пренесли на остров Бали. Оперативните служби за сигурност наблюдават ли внимателно тези лица?
- Всички лица, които по една или друга причина са проявявали определена престъпна линия са под постоянно наблюдение.

Проблемът е, че идват нови, които все още не са попаднали в полезрението на полицията и до момента на първото им задържане остават скрити както за обществото, така и за органите на полицията. 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ