Смъртта на легендарния генерал Любен Гоцев продължава да е централна тема в общественото пространство. По този повод потърсихме мнението на Венцислав Стефанов, който дълги години е бил близък приятел на бившия външен министър и дипломат. Ето как г-н Стефанов отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Стефанов, какви са Вашите преки впечатления от генерал Любен Гоцев?
- Ген. Гоцев е една от най-ярките личности в последните 70 години, в които съм живял и продължавам да живея! 


Той никога не е експонирал своето присъствие, а тъкмо обратното - караше хората, с които разговаря, да се чувстват значими.

Беше надарен с голяма мъдрост и достойнство. Голяма личност беше генерал Любен Гоцев. С неговата смърт загубихме един голям българин. 

- Как се запознахте?
- Григор Шопов ме запозна с генерал Гоцев през 1981 година. Точно тогава се бях върнал от Америка. 

С ген. Гоцев се познавах от близо 40 години и с ръка на сърцето казвам пред вашата медия, че той беше голям българин и човек с главно Ч.

Никога не е бил агресивен, не е демонстрирал високо самочувствие. Не критикуваше, а подтикваше хората да вярват в себе си и че могат да успеят в живота. Беше добър и човечен...

- Но как тогава определяте твърденията по отношение на него, че е бил кръстник на българската мафия?
- Лошото е, че ще използвам една нелицеприятна дума по отношения на тези, които твърдят подобно нещо за генерал Гоцев - те са мърши!

- Кой е най-яркият Ви спомен от генерал Гоцев?
- Винаги, когато съм имал възможност да контактувам с него, съм изпитвал удоволствие от разговорите. 

Той милееше за нашата родина България и аз съм щастлив, че го познавах.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ