„За да запазим цените на електрическата енергия в достъпни граници, задължително трябва да се преборим пред ЕК за удължаване на живота на въглищните централи! 2038 година е добър срок, в който да реализираме всички инвестиционни проекти и да постигнем зелено производство на енергия“, каза инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

Според експерта затваряне на всички въглищни мощности до 2026 година би означавало пълен колапс за сигурността на българската енергетика и огромен недостиг на електрическа енергия. Инж. Любомир Спасов изрази надежда ЕК да откликне на молбата на България Планът за възстановяване и устойчивост да бъде променен.

„Ако ЕК не приеме да бъде извършена поправката, България ще бъде изправена пред огромен проблем. Режимите на тока ще станат нещо нормално. Ще бъде трудно дори да внасяме необходимите количества електрическа енергия, защото цената и ще бъде непосилна поради недостига навсякъде. Все пак нееднократно бе обяснено публично, че благодарение на въглищните централи в България се гарантират достатъчните количества електрическа енергия на целия Балкански полуостров. На този етап без българските въглищни централи, Балканите щяха да са на тъмно и студено“, каза инж. Любомир Спасов.

По думите на експерта е абсурдно доброволно да се откажем от национален ресурс, който е сравнително евтин, преди източниците все още да са се изчерпали.

„Видяхме каква огромна криза породи несигурността дали ще имаме природен газ, но в онзи момент имахме български въглища, които ни изведоха от неприятната ситуация“, каза инж. Спасов.

Изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол каза, че за енергийната трансформация на дружеството на началния етап ще се използва природен газ. Паралелно се работи по няколко проекта за въвеждане на допълнителни очистващи съоръжения и използване на още по-екологични горива. Най-голямата инициатива на дружеството е строителството на голям фотоволтаичен парк, с помощта на който след години ще се произвежда изцяло зелена енергия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук