Цигарите са вредни. Няма две мнения по-този въпрос. Най-доброто, което можете да направите, ако сте пушач, е да ги откажете.
В същото време обаче има заклети тютюнджии, за които е невъзможно да спрат с този навик. Да не забравяме и че освен тях, страдат и околните – пасивните пушачи.

Човечеството обаче върви напред и в последните години се появиха доста алтернативи, които да помогнат именно на тези хора.

Eлектронните цигари имат потенциала да намалят заболеваемостта и смъртността, причинени от тютюнопушенето, ако по-голямата част от пушачите преминат на по-малко вредните алтернативи. Около това мнение се обединиха участниците в семинар „Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата“.

Остатъчните ефекти от тютюнопушенето са факт и след 10-тата година след спирането на цигарите. Противно на всеобщото схващане - намаляването на броя на изпушените цигари не намалява риска. Това съобщи началникът на Клиниката по кардиология на на Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев по време на своята презентация.
Какви са алтенативите на тютюнопушенето ?"Множество изследвания на различни авторитетни институти и организации по света дават становища, че никотин набавящите продукти са по-малко вредни от тютюнопушенето. Това изтъкна Верджиния Джевелекова от "Филип Морис България". 

Налице са убедителни доказателства, че пълната замяна на горящите тютюневи цигари с електронни системи със и без никотин намалява излагането на множество токсини и канцерогенни вещества, които се поемат от горящите конвенционални цигари”, сочат още данните на престижните институти и организации.

Електронните цигари са сред алтернативите на горимите цигарите продукти, съдържащи никотин, който е пристастяващ. Те не са напълно безрискови, но са с намалена вреда, тъй като не съдържат редица от вредните вещества, налични в цигарения дим.

Причината за това е липсата на горене, при което се образува цигарен дим с над 6000 вредни вещества. 
Електронните цигари нагряват течност с никотин до 300 градуса, в резултат на което се образува пара с намалени концентрации на вредни вещества до 95%, докато в цигарите тютюнът гори при температури над 600 градуса.

"Вейпингът е признат от мнозина за по-малко вредна алтернатива на пушенето и трябва да стъпим на много строгата регулация и на познания", заключи тя.


„Отказът от пушене е най-доброто решение, но иновациите в по-малко вредни алтернативи имат своята роля за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Това заяви авторитетният британски онколог д-р Питър Харпър, един от основателите на Лондонската клиника по онкология, член на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози.


Той съобщи и данните от специализирано изследване, според които канцерогенният потенциал на бездимните изделия, съдържащи никотин, е значително по-нисък от този на цигарите.

„Тези продукти са с много по-нисък риск от цигарите. Вече се твърди, че „не става дума за спектър на риска, а за пропаст на риска“. Ако изпушите една цигара, рискът за вас е 100 пъти по-висок.“, посочи още той.


От своя страна проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския автономен университет обърна внимание и на пасивните пушачи.
„Ако в бара човекът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, докато ако същият човек, използва електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният страничен посетител ще бъде изложен само на 5 нанограма“. Това е 100 пъти по-малко, подчерта още проф. Гонcалес в защита на тезата си, че електронните циари са по-безопасни и по-малко токсични.
Проф. Гонзалес направи и есперимент с машина за пушене, който доказва нагледно намалената токсичност на електронната цигара спрямо обикновените.
В електронната цигара няма никакъв кротоналдехид и съдържа едва 2.6% от общото количество вредни вещества толуен и ксилен, налични в горимата цигара, изтъкна проф. Гонзалес.
Каква е ситуацията у нас?
В България делът на електронните цигари е под 1 на сто от пазара, по данни на Евростат, цитирани от Димитър Гигов, представител на Българската вейп асоциация
Част от причините за това са липсата на добра регулация при въвеждането им на пазара преди 10 години, когато много хора са останали разочаровани от качеството на продуктите тогава.

„Към днешна дата обаче ситуацията е коренно различна, категорични са от Българската вейп асоциация. Всички направени законови промени защитават крайния потребител от некачествени продукти с неясен произход и гарантират, че продуктите отговарят на най-високите критерии за качество и безопасност.


Danni by Blitz bg on Scribd