Вместо сирене и масло все повече ядем имитиращи продукти с палма и завишено водно съдържание. Това показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), пише "Труд". 

За четвърти пореден месец расте предлагането на имитиращи сирена, като количеството през юли е 1340 тона. В същото време за трети пореден месец, също към юли, намалява производството на истинско сирене и масло.

Не е ясно обаче дали тенденцията ще се запази през следващите месеци. През август в „Държавен вестник” беше публикувана нова наредба за специфичните изисквания към продажбата на млечни продукти. Според новите правила не трябва да се продава насипно сирене с палмово масло и такова с повишено водно съдържание. Тези продукти, които са в заварено положение в магазините, могат да се предлагат до изчерпване на количеството или за максимален срок от три месеца. Тоест от ноември най-купуваните заради цената си млечни продукти ще могат да бъдат намирани само опаковани, като на етикета потребителите ще могат да прочетат какво е съдържанието.

От част от бизнеса недоволстват заради наредбата и искат тя да бъде променена, защото според тях изискването ще доведе до фалити на малки производители, чиято основна продукция е именно в най-масовия клас предлагани сирена на цена от 7 до 12 лева и с повишено водно съдържание и примеси от палма. За да се задържат на пазара те ще трябва да опаковат индивидуално всяка буца сирене, което ще доведе до допълнителни разходи, неконкурентоспособна цена на продуктите и съответно до банкрути.

Според прогнозите на САРА броят на отглежданите млечни крави в страната ще намалее през 2021 г. до 221 хил. животни, което е с 3% по-малко спрямо 2020 г. Очаква се и намаление на млечните овце с 2 на сто до 955 хил. животни. Съответно с 2% намалява и производството на мляко, като сред причините за това експертите посочват повишената цена на фуражите.