Една от най-добрите спецоперации „Лунна светлина“, която през 2003 година задържа рекордните за онзи период 5,2 тона кокаин, примесен с картофено пюре, остава в историята като една от най-мащабните. Тя е ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Задържани са 5, 2 тона кокаин, пише Трибюн бг. 

Част от наркотика е трябвало да пристигне на черноморското пристанище Варна, а друга част - в Испания.

Главният прокурор на Боливия заедно с тогавашния шеф на световните операции Майкъл Вихел на ДЕА са провели операцията от София. А иначе тя е била реализирана на територията на Боливия, Испания, България и други европейски страни.

Задържани са 18 човека, а количеството хванати наркотици е рекордно.

3 тона кокаин, премесен с картофено пюре, е трябвало да бъдат пречистени в лаборатория в Пловдивско, а след това да стигнат до Великобритания. Срещу задържаните трима българи и един македонец в рамките на операцията у нас е образувано следствие в Пловдив. Други два тона, укрити в пластмасови опаковки, пък е трябвало да стигнат до Испания.

Ето и какво отговаря на въпрос през 2020 година Бойко Борисов:

„Специално искам да благодаря на колегите от БСП, на колегите от ДПС, НДСВ и, разбира се, на всички от ГЕРБ, от сините, които са в Европарламента, че този път всички европейски депутати много достойно, много, бих казал, правилно защитиха България и именно заради тяхната работа там – вътре, в Европарламента, се получи този много, много добър резултат.

Доказателство за добрата оценка на българските правоохранителни органи е и фактът, че директорът на Европол, въпреки своята натоварена програма и предварителни ангажименти, пристигна в София специално, господин Янев, за да даде разяснения върху доклада и да обсъдим постигнатите до момента резултати.

Той беше любезен и пред всички български медии, пред цялата общественост, да даде публична пресконференция.

Ще цитирам неговите думи само от преди десетина дни: като продължаваме да виждаме полицейските успехи на България от последно време съм сигурен, че справянето с организираната престъпност ще продължи да върви добре и в бъдеще, независимо дали България е в или извън Шенген, със сигурност успешно ще се бори с организираната престъпност.

Господин Уейнрайт подчерта също, че оперативната информация, която българските власти са представители, за формиране на оценката за заплахите от организирана престъпност, е на отлично ниво и я определи, като може би, на едно от най-добрите нива в Европа. А по операция „Еврото” мисля, че всички ние станахме свидетели на една от най-добрите операции в Европа. Тя и така беше отчетена.

Само преди седмица в Хага, когато бяхме на официално посещение, цялото ръководство на Европол даде официална вечеря в чест на нашата делегация.

Там, смея да твърдя, към момента има поне десет планирани общи операции между службите в Европа и българските служби, ръководени и координирани от Европол.

Една от тях стана факт само преди няколко дни с разкриването на поредната печатница за фалшиви евро. Така че що се касае за Варна, все пак искам да напомня, че в докладите винаги се отчитат и предишни операции, количества наркотици“, казва Борисов преди 14 години.

След „Лунна светлина“ властите в Боливия награждават ген. Бойко Борисов и го обсипват го с благодарности.

Провеждането на международната полицейска операция, при която в началото на август бяха заловени 5.2 тона кокаин, нямаше да е възможно без помощта на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който ни информира, че група на наркотрафиканти изнасят наркотиците от Боливия към Европа“, заяви Хосе Адолфо, наблюдаващ прокурор на операцията от боливийска страна, след среща с ген. Борисов. Хосе Адолфо изрази благодарността на боливийското правителство към ръководството на МВР и лично към ген. Борисов.

Погледнато от днешна дата заловените 170 „рекордни” килограма наркотици от назначената от Асен Василев шефка на  „Митниците“ Петя Банкова изглежда пренебрежимо малко. 

„Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището“, коментира финансовия министър в сряда. 

Самият Асен Василев обаче още не беше сигурен какъв наркотик са „заловили“ миналия месец. И с право. При акцията на бургаското пристанище беше „хванат“ кокаин, скрит в хладилни контейнери, в които се съхранявали банани. Още няма арестувани, а и предстоеше да се разбере дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук