Иван Паланов е талантлив млад човек със съвсем различна професия, приел в сърцето си народната песен и я превърнал в свое призвание. Причината според него е, че “Българският фолклор ме изпълва с неописуеми енергия, любов и страст! Затова реших да му се посветя с цялата си целеустременост, хъс и отговорност!”, споделя изпълнителят на Ара мюзик.
- Иване, кой запали в теб искрата към родния фолклор?

- Като дете, когато се събирахме на трапезата, слушахме македонска музика за фон. А на имен или рожден ден, засвиреше ли се на акордеона, всички на масата запявахме в един глас. По повод или не си подарявахме видео- и аудиокасети на популярни фолклорни изпълнители или концерти като “Пирин Фолк”. И точно тогава, когато в първите седем години се формира личността и характерът на един човек, се заражда и културата към музикалния образец и ритмика. Така че семейството ми е основният двигател за любовта ми към фолклора Иначе и като ген ми е заложена тази любов, особено към македонската песен. 

- Занимаваш се професионално с музика сравнително отскоро, а си завършил нещо съвсем различно като образование. Каква е връзката между двете? 

- Да, не съм предполагал, че нещата могат да станат толкова сериозни, но явно е призвание, защото имам голяма подкрепа от страна на продуцентите ми от “Ара мюзик” и вокалния педагог, с когото развиваме заложеното в мен като потенциал. Колкото до професията ми като кинезитерапевт, още като ученик в 8-и клас имах интерес към нея. Тя е изключително престижен занаят с голям обсег на действие, особено когато си заложил и на школовката в НСА “Васил Левски”, от където излизат и първите професионални кадри в България! 

- Нека се върнем към музиката, с кои известни личности са се пресекли пътищата ти досега? 

- Първата много специална за мен личност е Илиян Михов - Баровеца. Този човек ми показа първите стъпки на сцена и представата за музикалното изкуство. Участието ми на “Пирин Фолк” Сандански 2019 г. беше изцяло негова идея, което пък ми даде увереност и амбиция за нещо повече. Основата и увереността, които изгради Илиян у мен, оставиха трайна следа за цял живот. 

Втората личност с много голяма стойност за мен е една от най-добрите фолклорни изпълнителки и вокални педагози с богат опит и стил Соня Чакърова. Млада и харизматична жена, която с изключителния си методически подход развива гласовите ми възможности, постановка и характерната орнаментика за македонското пеене. 

Друга значима личност, с която ме срещна музикалният живот, е композиторът, текстописец и един от основателите на фестивала “Пирин Фолк” - Никола Ваклинов, дал много на музиката от тази фолклорна област. Лично за мен той написа 3 авторски песни, които ще чуете до края на тази година.

- Разбирам, че имаш такива корени, но все пак с какво точно македонската песен ти е на сърце?

- Песните от македонската област са пропити с много обич, тъга и радост. Тези настроения ми харесват, понеже носят посланието на душата и сърцето. Казват изконни истини за живота и човешките взаимоотношения. Такива в моя репертоар са песните “Пиринска мома хубава”, “Любов или гурбет”, “Хоро се вие”, “До три ми пушки пукнаха” и др.

- Сред публиката ти има доста хора над 55. Разкажи за някоя интересна среща с почитатели с посребрени коси?

- Много хубав въпрос, защото тази популярност, която лека-полека се натрупва, носи и интерес от хора, които наистина ти се радват от сърце и това им е изписано на лицето

Най-честата реакция е да си направим снимка за спомен, да споделим емоциите от някоя песен, която им е любима.Преди време една възрастна дама ме помоли да запея песента “Морен сокол пие” на съпруга й, който стоеше до нея и с това много го зарадвахме.
Великденско настроение с годеницата му Светлана

- Наскоро се сгоди, честито! Годеницата ти също ли се занимава с музика?

- Благодаря за поздрава и хубавата енергия! С нея сме заедно от 9 години и за това време си доказахме, че нито минута не е минала напразно. И бъдещите ни планове заедно нямаше как да се случат без годежен пръстен. Светланчето, въпреки че не се занимава с музика, има невероятен усет за хубавата песен. Тя е моят барометър за това кое си заслужава и кое не. Енергията и късметът винаги са били на моя страна, когато тя е около мен!

- На сватбата ви ще има ли традиционни български ритуали и народна музика, или ще заложите на нещо по-модерно?

- Дай Боже да се оправи положението в държавата и да направим една хубава и много емоционална сватба. А то е ясно, че по-голямата част от празненството ще си бъде както го повеляват традициите и обичаите. 

- И нека завършим с твоето пожелание към нашите читатели!

- Пожелавам им да са здрави, щастливи, обичащи се и все така да се чувстват като на “35”!
 
Щрихи към портрета
Иван Паланов е роден на 26 януари 1986 г. във Велинград. Любовта му към македонската песен произтича още от прапрадядо му, родом от банското село Обидим, а по-късно се преселва във велинградското село Чепино.

Семейството на баба му се е славело с музикални певчески самодейни заложби, а баща му свири на тромпет, акордеон и китара.

Иван завършва Професионална гимназия по икономика и туризъм в родния си град. След това продължава висшето си образование в НСА със специалност “Кинезитерапия и рехабилитация”, където се дипломира през 2012 г., а успоредно с това придобива и квалификация за фитнес инструктор.

С песента “Пиринска мома хубава” Иван Паланов взе участие в 27-ото издание на фестивала “Пирин Фолк” - Сандански и спечели специалната награда на Фен Фолк ТВ. През 2020 г. с авторската песен “Любов или гурбет” спечели Награда на журналистическото жури. Участвал е и в двете издания на Националния фестивал за народно творчество “Фолклорна магия” - Банско.

В репертоара си изпълнителят на “Ара мюзик” има македонски и родопски народни песни. Негови видеоклипове се излъчват в ефира на Фен Фолк ТВ и в официалния YouTube канал на телевизията.

Ива ВЕСЕЛИНОВА