Личната неприязън на Иво Прокопиев към изпълнителния директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев доведе до обезглавяването на финансовата институция, пише "Труд"

Прокопиев използва пандемията, когато обществото и управляващите са особено чувствителни, за да се разправи със стария си враг.

Сега Мавродиев и целият Борд на ББР ще бъдат отстранени по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов. Това става в момент, когато банката трябва да стане гарант по прилагането на извънредните икономически мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса у нас.

Правителството отпусна допълнителни 700 милиона лева на ББР, като 500 млн. от тях трябва да отидат за подпомагане на браншовете, пострадали от карантината, наложена заради разпространението на COVID 19. Останалите 200 милиона лева са за гаранция на потребителските кредити до 1500 лв., които търговските банки ще дават на хората, съкратени от работа.

Сега тези мерки сто на сто ще се забавят, тъй като тепърва трябва да се назначава нов директор и нов Борд на директорите в ББР.
 

  
Стоян Мавродиев Ударът

Ударът срещу Българската банка за развитие е нанесен в понеделник от сайта на „Капитал“. В типичния за медията стил бе публикувана манипулирана информация за отпуснат от ББР по време на пандемията кредит в размер на 75 милиона лева на дружеството за събиране на лоши кредити „Свети Георги Груп“.

Колекторската фирма трябва да използва парите, за да изкупи портфейл от лоши кредити на Пощенска банка и Общинска банка. Мотивът на ББР за отпускането на заема е, че по този начин двете финансови институции ще се разтоварят от задължения, които вече са в графата „несъбираеми“. Така ще могат да помогнат на повече хора, останали без работа заради мерките, целящи да ограничат разпространението на заразата.

Но материалът в „Капитал“ манипулира, че в ББР се възползват от критичната обстановка в страната, за да направят нещо нередно. Нищо, че става дума за рутинна операция по кредитиране, която не се осъществява с отпуснатите от правителството 700 милиона лева.

В хора на възмутените, разбира се, се включва и „Демократична България“. Коалицията между „Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ водени от ген. Атанас Атанасов и партия „Зелено движение“ се ражда преди две години като плод на политическото инженерство на Иво Прокопиев и кръга „Капитал“.

Така че не е учудваща нейната претенция – оставка на ръководството на ББР, както и уволнение на отговорните министри. Това означава, че според „Демократична България“, в тежката криза Министерство на финансите и Министерство на икономиката трябва да бъдат обезглавени.

Неприязън

Неприязънта на Иво Прокопиев към Стоян Мавродиев датира от няколко години. Още като председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Мавродиев подава редица сигнали до прокуратурата заради констатирани нередности в бизнеса на Прокопиев. Става дума за пране на пари и данъчни престъпления. Заради това в медиите на бизнесмена започва жестока кампания срещу финансиста, която не спира до днес.

В същото време прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) работят по сигналите на КФН, като допълват информацията по разследването. В резултат на това в момента Иво Прокопиев е подсъдим и със запорирани сметки и имущество за милиони.

Сега отмъщението е налице. Чрез манипулацията в медиите си Прокопиев успя да подведе обществото. Премиерът Бойко Борисов бе поставен пред умишлено създаден двуостър избор – или да не се съобрази със създаденото напрежение от „Капитал“ срещу ББР, или да отстрани ръководството на банката. Той правилно избра второто.

Но изпълнението на спешните икономически мерки става със съществената роля на ББР. Сега тя остава без ръководство. Това ще доведе до забавяне на мерките, от което ще пострадат средният и дребният бизнес. И обикновените хора, които точно сега имат нужда от подкрепа. Те не се интересуват от лични вражди и отмъщения, а просто искат да оцелеят физически в кризата.

Самото закъснение на стимулите ще бъде използвано от кръга „Капитал“ за атаки срещу правителството. Тази клика, начело с Иво Прокопиев, гони своя интерес за представителство във властта и по време на пандемия, дори с цената на фалита на стотици частни фирми.