По данни на регистъра за новородени в АГ болница във Варна за 2016г. традиционните за България Иван и Мария далеч не са сред най-предпочитаните от родителите за техните рожби. Така скоро най-празнуваните и тачени именни дни като Йордановден, Ивановден и Гергьовден могат да отидат в историята, коментират лекарите, пише "Петел".

За 2016 г. в "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД, водещи имена при родените момченца са още Александър и Никола, следвани от Йордан, Борис, Георги, Димитър, Даниел, Виктор, Николай, Симеон, Калоян и Божидар. Видно е, че липсват традиционни български имена, като Петър, Стоян, Атанас и други.

При малките принцеси изплакали в Болницата през миналата година, най-често даваните от родителите им имена са Никол и Крисия, следвани от Рая, Габриела, Ния, Карина, Дария, Стефани, Симона, Йоана и Моника. Прави впечатление, че кратките имена като Рая,Ния, Тея, Деа, се предпочитат все повече и почти липсват Мария, Иванка, Димитричка, Стоянка и други.

През месец януари 2017 г. отново на първото място е за Кристиян, следван от Даниел за момчетата. При госпожиците София измества Виктория, поне засега.

Човек не може да избира само две неща, през своя съзнателен живот: това са родителите и името си, но може да направи така, че да се гордее с него, коментира управителят на здравното заведение доц. Д-р Емил Ковачев, дмн.