Депутати и строители обсъдиха връщането на Строителни войски. Това стана ясно от съобщение от Камарата на строителите в България след среща с председателя на парламентарната Kомисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов.

Относно недостига на подготвени кадри в строителния бранш депутатът от ОП Искрен Веселинов припомни идеята на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за „обучение на хора от маргинализираните общности в бившите подразделения на строителни войски.“.

Веселинов подчерта, че така младите хора в гетата без образование ще имат възможност да получат занаят. Идеята е била подкрепена от всички участници в срещата. Бившето Главно управление на строителните войски (ГУСВ) в момента е държавно предприятие в рамките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, припомниха от Камарата на строителите.

Трудовата повинност в България е задължение за полагане на общественополезен труд в интерес на държавата. Тя е въведена на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски, след като Ньойският договор значително ограничава числеността на Българската армия, припомнят от news.bg.

До 1989 г. в Строителните войски служат наборници предимно от етнически малцинства, ограничено годни за бойна служба, както и синовете на „неблагонадеждни“ родители.

Срочнослужещите преминавали първоначална военна подготовка, както и обучение по строителни специалности.

Със закон от 01.09.2000 година ГУСВ се преобразува в гражданско строително дружество „ГУСВ“ ЕАД (Главно управление „Строителство и възстановяване“). Държавното еднолично дружество е с принципал Министерството на регионалното развитие.

Голяма част от активите на дружеството са приватизирани. Централната сграда на ГУСВ се ползва от Софийския районен съд. Понастоящем дружеството е в недобро финансово състояние.