Световноизвестната Тина Търнър е пяла на концерт в Бургас през 1981 г., а в наши дни – 42 години по-късно, общински съветник предлага в залата, където е било шоуто, да се постави „Златна звезда” с името на изпълнителката. Идеята е на общинския съветник от ВМРО Георги Дракалиев и вече е внесена за разглеждане в местния парламент, като предстои съветниците да гласуват след броени дни.

Малцина си спомнят концерта – единствено тези, които са били ангажирани с организацията му и тези, които са присъствали знаят и още разказват истории. Но за голямата част от Бургас фактът, че Тина Търнър е пяла пред родна публика в морския град в зала. „Бойчо Брънзов” е неизвестен. Един от хората, които добре си спомнят изпълнението е бившият моряк Сотир Иванов, известен с прякора си „Брадъра”.

Когато преди 42 години е бил на 30-годишна възраст, той е участвал в строежа на сцената за концерта през 1981 г.

72-годишният Сотир Иванов си спомня как е участвал в бригадата, построила сцената за звездното изпълнение през 1981 г.

„Правихме подиума – сцената, на която тя играе и пее. Хамалска работа, обща работа. Слагахме подиума отпред, балатума отгоре, идваше мениджърът й, за да провери как стоят нещата. Два концерта мисля, че направи. Един от 18:00 ч. до 20:00 ч. , другият от 21:00 ч. до 23:00 ч. Но това са четири часа игра. Тя бе изумителна жена, изумителна певица“, спомня си Сотир, цитиран от bmt-news.com.

Тогава на 3-години, между пътуванията с кораб, мъжът решил да заработи допълнителни пари, като стане част от бригадата на тогавашната държавна фирма „Културен отдих и украса“.

„Пълна беше залата „Бойчо Брънзов“. Тогава се казваше „Изгрев“ и беше единствената в Бургас. Над 1000 човека събираше. Беше пълна догоре и на двата концерта. Чакахме да свърши вторият, за да развалим сцената. Започнахме към полунощ, защото след няколко дни имаше баскетболен мач. Тя е спортна зала“, разказва още Сотир Иванов.

От Тина Търнър морякът останал най-впечатлен от музиката.

„По онова време такава музика нямаше. Взимахме я от радиото или от магнетофони, каквото успявахме да запишем. Беше прекрасно, защото за първи път я видяхме на живо. Тя вече си беше много популярна. С нетърпение чакахме концерта.

Истинско въодушевление беше по онези времена да идват такива певци от този ранг. Тя беше стоеше на 3-4 метра от мен. Ние бяхме скътани в страни, ако стане нещо по сцената да се направи. Минаваше покрай нас, преобличаше се до нас. Хвърляха се чорапогащници, пешкири, когато имаше антракт, за да излезе след това с ново облекло на сцената“, спомня си Сотир.

„Много ми е тъжно, че е напуснала този свят вече. Тъжно ми е, защото не беше само много добра певица, но и много чаровна жена. Който обича нейната музика, не може да не му е тъжно. От срещата с нея по-добър спомен няма“, каза още бившия моряк.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук