От РЗИ-София са поставили под карантина контактните лица на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова.

COVID ужас скова НС, ще карантинират ли целия парламент?

От здравната инспекция уточняват, че става дума за двама души от комисията по „Енергетика“, които седят в непосредствена близост до г-жа Петкова, тъй като тя е престояла 5 минути в залата, всички лица присъствали на комисията по „Бюджет и финанси“, както и най-близко стоящите до нея лица в парламентарната зала, съобщава Нова телевизия.

Те са с предписания за 10-дневна карантина. Народните представители, които имат поставена бустерна доза, ще могат да се освободят от домашната изолация и по-рано от останатиле, ако след 72-ия час си направя PCR тест и той покаже негативен резултат. 

По-рано се появи информация, че е възможно близо 1/3 от депутатите да се окажат в задължителна карантина, заради контакт с Теменужка Петкова. Тя даде положителен тест за COVID при рутинна проверка за постъпване в болница. Самата Петкова е ваксинирана, а причината да влезе в болница е хипертонична криза. При приема обаче ѝ е направен тест и се оказала с коронавирус, уточнява "Труд".

Въпреки че от ръководството на ПГ на ГЕРБ са информирали за ситуацията с колегата си още сутринта на председателски съвет, от ръководството на парламента не е последвало съобщение до народните представители, коментираха пред депутати от различни парламентарни групи. Част от депутатите научиха от медиите, че Петкова е в стабилно състояние, но в болница.

През целия четвъртък Петкова нямала симптоми и дори участвала освен в дебатите в пленарна зала и в заседанията на двете парламентарни комисии - по бюджет и енергетика. В комисията по бюджет са общо 23 депутати, а в енергийната комисия - 21.

Припомняме, че преди дни председателят на Народното събрание (НС) Никола Минчев също даде положителен тест за COVID и заради това всички присъстващи на КСНС бяха поставени под карантина - сред тях бяха президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков. Карантината на министър-председателят изтече вчера и той проведе важна среща.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!