"Продължава извиването на ръце и изнудването от всяка една от партиите вътре в сглобката. Унизително е случващото се в българския парламент.

Бюджетът се преработва в лобизъм. Как да се задоволят всички партии в сглобката?", това каза финансистът Любомир Каримански.

"Хората не вярват на работата на депутатите. Демографският проблем е най-важен, а в образованието трябва да се инвестира.

Всичко, което беше в обхвата на извънредното положение - що се отнася до стимулите за бизнеса, приключва в Европа в края на 2023 г. Вече не се намираме в такава ситуация.

Как ДДС ще възстанови определен отрасъл, като е насочен към крайния потребител? Структурният дефицит трябва да е не повече от 1%. Виждаме обаче, че е над 3. Бюджетът няма буфери, а само капиталови разходи", обобщи той пред Нова Нюз. 

По думите му в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2024 г. мерките са минус 50 млн. лева.

"Това няма да доведе до положителен ефект. През 2022 г. 168 млрд. лева е бил БВП. Приходите са били 38,6% от него. Тази година след ревизията БВП ще бъде 191 млрд. От тях 35% е частта на приходите. Това прави близо 4% по-малко.

Очаква се инфлацията да бъде 9,1%. ДДС и акцизите изостават", коментира Каримански. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук