А градът ни за своя юбилей  (закръгли  внушителните 140 години),  така се е изменил, че любопитството ни кара да се взираме поотделно във всяка картина изложена в Софийска градска художествена галерия на ул. „Гурко”1 .  

В прекрасната изложба  „СОФИЯ: ДУМИ, ОБРАЗИ, МЕСТА” откриваме хем  познатите силуети на Народния театър, Халите, Ротондата,  „Света Неделя”,  Джамията, Женския пазар, ъгъл от площада пред Двореца,  Градската градина  - тези разпознаваеми  символи на столицата  и  се чудим в същото време кои са красивите сгради изрисувани в старите картини, които вече  ги няма, отнесени от бомбите през Втората световна война или са погълнати от градоустройството.


Славка Денева

140 годишна е днешната бална рокля  на София,  дано става все по-бляскава, а в нея да витае духът на античността и съвремието ни едновременно.

Не можеш да разгледаш на бърза ръка изложбата, защото картини, снимки, пощенски картички, са украсили партерното пространство, а в малката зала се прожектират документални филми  за историята на София от антично време –Сердика, Средец, Триадица, до днешната София с нейните съвременни обитатели, забележителности, улици,  градини, пазари.  

Предвидени са  лекции, дискусии, прожекции и обсъждания на теми свързани с главния ни град.


Златю Бояджиев

В издадения албум за изложбата с картини на  Йосиф Обербауер,  Ал. Божинов, Ото Хорейши, Н. Петров, Ц. Лавренов, Зл. Бояджиев,  , Н. Танев, Ал. Стаменов, Н. Петков, Ив. Вълчанов, П. Морозов,  Г. Железаров,  К. Щъркелов,  В. Стайков, П. Вълчев, Д.Чоканов,  Сл. Денева Н. Тузсузов,  Ив. Гецов. Ще прочетете и какво са казали за София  пътешественици, кореспонденти  и писатели от  Константин Иречек, Вито Мантегаца до  американския писател  Бил Брайсън.


Никола Петров

Не за пръв път колективът на най-известната Художествена галерия в София  ни изненадва  с  идеите си и осъществените по тях експозиции.
От онзи ден в  СГХГ вече има  върволица от хора,  които влизат с децата си, за да видят заедно как е изглеждала София преди и след Освобождението,  да гадаят коя е била онази улица с трамвай, която днес не съществува.


Цено Тодоров

Да видят в малката зала документални филми  от древността на София до днес, кога и как е била избрана за столица на държавата ни, как се е превърнала от прашно селище в модерен град с всички удобства. Вероятно с началото на учебната година в СГХГ ще започнат да пристигат колективно ученици от цяла България.


Йосиф Обербауер

Затова е предвидено изложбата да продължи чак до 16 февруари следващата 2020 година.

А на нас ни се иска да благодарим на екипа:  Аделина Филева, Любен Домозетски, Неда Живкова, Красимир Илиев и Рамона Димова, осъществили този значим културен факт.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ