Бургаският апелативен съд остави в ареста 44-годишния Йовчо Стоянов от ямболското село Недялско, който е обвинен в бруталното убийство на бременната Мария, пише Флагман.бг.


Тялото на 17-годишното момиче бе намерено от чакали на 19 август т.г., хвърлено в кладенец, дълбок над 10 метра, а за извършител бе посочен именно пастрокът й Йовчо. 

Мария изчезна на 12 август, след седмица трупът й е бе открит в кладенец, намиращ се на около 300 метра от семейната им къща в селото. Приятелят на момичето тогава заяви, че същата вечер Мария, когато е изчезнала, е била сама в къщата с Йовчо. Доведеният й баща редовно я опипва по гърдите и по тялото.

Събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че именно Стоянов е автор на деянието. Преди да бъде хвърлена в кладенеца, Мария е била удушена. Оказало се, че е и със счупена подезична кост. 

Пред Апелативния съд Йовчо поиска по-лека мярка за неотклонение, за да се грижел за двете си деца. Магистратите обаче скастриха надеждите му да се прибера у дома, с мотив, че са налице условията за налагане и респективно за продължаване действието на най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража. 

"Не са налични обстоятелства, които да разколебаят обосновано предположение, че Стоянов е извършил престъплението. Доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление", се посочва в съобщението от пресцентъра на ведомството. 

 Апелативните съдии намират за законосъобразен извода на Окръжния съд в гр. Ямбол за продължаване задържането на обвиняемия, което да обезпечи явяването му пред органите на разследването, както и срочното и законосъобразно протичане на наказателното производство срещу него.

Определението на Апелативен съд-Бургас не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Ако бъде признат за виновен за бруталното убийство на Мария, го чака наказание до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.