Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще бъдат гласувани отделно от тази на Хърватия на 8 декември. Това каза еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон като се позова на предложение на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Вътрешните министри трябва да гласуват на 8 декември за приемането на трите държави.

Срещу влизането на България и Румъния вече заговориха от Нидерландия и Швеция, докато кандидатурата на Хърватия не предизвиква съмнения. Така разделното гласуване ще позволи на Загреб да стане част от Шенген на 1 януари. Оттогава страната официално влиза и в еврозоната.

ЕК твърди, че приемането на трите държави в Шенгенско пространство ще направи Европа по-сигурна, защото ще доведе до засилена защита на външните граници и ефективно полицейско сътрудничество.

Припомняме, че по-рано днес Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство. В документа се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции.

Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните-членки на ЕС да подкрепят страната ни.

Декларацията беше подкрепена единодушно от ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС и „Български възход“. Против гласуваха от „Възраждане“, а „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не бяха в залата и не гласуваха.

Още в сряда Европейската комисия (ЕК) призова Съвета на Европейския съюз да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук