Отвратителен е жестът на македонския журналист Миленко Неделковски, който се изгаври с паметта на българските войници, загинали в битката на връх Каймак-Чалан. Това заяви за БЛИЦ проф. Божидар Димитров заяви. По думите му в страната се унищожават български гробища от иманяри, които са излъгани от властите, че българските войници и офицери са били погребвани заедно със заплатите си от златни левове.
В Македония има 505 български военни гробища и паметници. Причината е че българската армия е воювала там и през Балканската война, и в Междосъюзническата война, и през Първата световна война, и през Втората световна война. В Македония са загинали около 155 000 български воини, които са били погребвани така: офицерите в дворовете на църквите, а войниците - в отделни военни гробища, най-често прилепени до селските или градските гробища, но отделени от тях.
 

Но в комунистическа Югославия през 1966 година с нарочно разпореждане на ЦК на Югославската комунистическа партия са унищожени с багери и булдозери, а паметниците - взривени с взрив. На някои места военните гробища и паметници са оцелели, но са изтрити българските надписи от тях. Едва в новото време – през 1991 година аз започнах възстановяване, като досега съм възстановил 10. Други родолюбиви българи са възстановили още два. Ще продължим възстановяването, защото остават още много.
 
Днес в Македония продължават да унищожават паметници. Властта не смее да ги разрушава, тъй като това не е европейско поведение. Но пуска слухове сред иманярите, че българските войници и офицери са получавали заплати в златни левове и те са били погребвани заедно с тях. Иманярите започват да разкопават, за да търсят парите. Чупят кръстове, унищожават всичко наред.
 
На връх Каймак-Чалан са се водели най-тежките боеве. Там са загинали 3000 български войници и офицери. Много повече отколкото дори на Дойран, където са другите големи боеве.
 
Сраженията при Каймак-Чалан бяха забравени, тъй като Ленин беше казал, че тази война е империалистическа за всички участвали държави. И поради факта, че Русия и Румъния бяха напердашени от наши войници.
 
Това, което македонският журналист е разрушил, не е паметник, а е временна пирамидка от камъни, където са били положени цветя. Този жест е отвратителен. Но до някъде се радвам, че се е случило, защото още веднъж се доказва, че македонизмът е сръбска политическа идея. А би трябвало македонистите да са неутрални, защото това, което е станало през 1916 година, просто не ги засяга, заяви проф. Димитров.

Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!